Budbee 97 procent fossilfria

Leveransaktören Budbee ha gått från tio till 97 procent fossilfria leveranser på under ett år. Nu är målet att knipa de sista tre och köra 100 procent fossilfritt 2021.

I början av 2020 var 10 procent av Budbees hemleveranser i Sverige fossilfria, och sedan dess har företaget arbetat hårt för att öka den andelen. Totalt har man nu nått 97 procent fossilfria leveranser i november, bland annat har en ny terminal med solcellspark byggts i Brunna och egna HVO100-tankstationer har installerats på terminalerna, där Budbees åkerier kan tanka till rabatterat pris.
– Vi har inte höjt våra priser för att åstadkomma detta, eftersom vi ser det som en investering vi vill ta. Vårt mål är 100 procent fossilfria leveranser i Sverige, och vi siktar på att nå dit under 2021, kommenterar Simon Strindberg, CMO på Budbee.

Alla upphämtningar hos e-handlare samt interna paktetflöden mellan terminaler görs nu fossilfritt och i Budbees last mile–distribution sker den övervägande majoriteten utan fossila bränslen.

– Nu när det finns bra fossilfria alternativ hoppas vi att e-handlare hjälper till så gott de kan för att guida konsumenterna till klimatsmarta leveransval, fortsätter Simon Strindberg.
Utmaningarna handlar delvis om elbilar och laddningsmöjligheter. Budbee menar att tillgängligheten till laddstationer behöver förbättras och att det behövs åtgärder för att effektivisera laddtiden. En annan utmaning är att vissa producenter av dieselbilar drar tillbaka garantier när HVO100 väljs som drivmedel.