Bygger e-handelshus på Landvetter

E-handlaren D&A Group startade 2007 och driver bland annat stylingangenten.com. Nu satsar bolaget på att bygga en e-handelshubb på Landvetter, för sin och andras verksamheter. “Vi vill fungera som plug and play-lösning för e-handlare, med logistik, kontor, butik och direktkoppling till marknadsplatser” berättar medgrundaren Andreas Anderzon.

D&A Group grundades år 2007 av Emanuel Dagemark och Andreas Anderzon. De två vännerna var då relativt nyutexaminerade som civilekonom respektive ingenjör, båda med entreprenörsutbildning med sig i bagaget, och startade bolaget med 1 000 kronor var i insats.

– Jag jobbade på Schenker då och Emanuel jobbade på en bank. Vi ville testa att bygga upp ett bolag från grunden, mest som en kul grej, och testade oss fram i början. Det landade ganska fort i e-handel, berättar Andreas Anderzon. 

Vännerna startade en e-handelssajt inom skönhet; stylingagenten.com, från början med två produkter; tandblekning och digitala nappar.

– Vi byggde en sajt i open source, ful som tusan, och började sälja via Tradera. Vår första produkt blev tandblekning, sen tog vi in digitala nappar som mäter bäbisens temperatur, det var en riktigt flopp – de fungerade inte alls, skrattar han.

Halva försäljningen via marknadsplatser

Emanuel Dagemark och Andreas Anderzon på tomten där e-handelshuset ska byggas. Foto D&A Group

Idag har verksamheten växt fram till dagens Stylingagenten.com, med 7 000 artiklar försäljning i Sverige, Norge och Danmark, och via en rad plattformar i större delen av Europa, som Fruugo, CDON, Amazon, Afound och sedan tre veckor även Zalando.

– Vi har APIer till massor av marknadsplatser, ungefär hälften av försäljningen går via vår egen sajt, resten via olika marknadsplatser.

Omsättningen har ökat år efter år, och 2016 valde Emanuel att lämna bankjobbet för att satsa fullt ut på D&A. För ett år sedan valde Andreas, som då blivit transportansvarig på H&M i norra Europa, att göra samma sak. Idag omsätter bolaget närmare 70 miljoner och har 13 anställda, 2022 startade man en till e-handelsajt, fiskeonline.se, och nu har verksamheten växt så mycket att det blivit dags för större lokaler.

– Vi sitter på 600 kvm lokaler i Landvetter idag, där ca 500 kvm är lager. Nu ska vi bygga nya, större lokaler i närheten där tanken är att bygga upp ett e-handelskluster.

Bygger e-handelshus på Landvetter

Projektet går under namnet Ehandelshuset, och blir en nybyggd fastighet på ca 2 500 kvm, där hälften av ytan utgör lagerlokaler och hälften kontor, butiksytor och annat. Totalt investerar de 32 miljoner kronor genom eget kapital, banklån och finansiering från Almi i projektet. Byggstarten ska ske i februari och förhoppningsvis står fastigheten klar redan i höst.

E-handelshuset på Landvetter ska hysa D&As egen verksamhet och även fungera som en plug and play-lösning åt andra e-handlare. Illustration D&A Group

– Vi kommer att fylla omkring 30 procent av lagret med vår egen verksamhet, sen är tanken att vi ska få in andra e-handelsaktörer, som kan jacka in och utnyttja oss som en plug and play-lösning för sin e-handel, med allt från logistik till e-handel, plattformsförsäljning och butiksytor, och även coworking-ytor för de som vill ha kontor här.

Lagerhissarna i det gamla lagret följer med till det nya E-handelshuset. D&A tittar även på att utöka automationen i det nya lagret. Foto D&A Group

Att bygga upp en e-handel med APIer till marknadsplatser och egen logistik-setup är inte så enkelt, menar Andreas Anderzon. Bolaget har också investerat i en del automation i sin lagerverksamhet, bland annat tre lagerhissar från Weland, och tittar på att utöka automationen i det nya lagret.

– Vi har ju jobbat med plattformsförsäljning sen 2007, så vi har en hel del erfarenhet av det som andra kan ha nytta av, och automatiserar vår logistik så långt det går. Sen kräver många leverantörer att man har en fysisk butik om man ska få bli återförsäljare, det kan vi också lösa här i lokalen. Logistikläget är perfekt, bara 15 minuter från Göteborg och kontorshyran blir ganska låg i jämförelse med inne i stan.

Nu ligger fokus dels på att växa de egna e-handelssajterna till fler länder i Europa, och bli en TPL-aktör som hjälper andra e-handlare att växa internationellt.

– Jag tror att intresset kan bli stort, e-handeln har ju haft det tufft ett tag men det är en framtidsbransch, konstaterar Andreas Anderzon.

Av Hilda Hultén