Catella bygger 70 000 kvm för Postnord i Norrköping

Catella investerar drygt 500 mkr i en i en 170 000 kvm stor logistiktomt i Norrköping, tillsammans med Royal Designs grundare och tidigare ägare. Här planerar man att bygga en 70 000 kvm stor logistikfastighet med Postnord TPL som hyresgäst.

Catella har sedan tidigare ett gemensamt bolag, Infrahubs AB, tillsammans med de tidigare ägarna av Royal Design med målet att utveckla logistikfastigheter som inkluderar automatiserade processer för lagerhantering. Som ett första steg i samarbetet köper man nu genom gemensamägda Infrahubs Entreprenad AB (IEAB), ett 170 000 kvadratmeter stort markområde i Norrköpings kommun. Vilket område det handlar om eller vem säljaren är framgår inte av informationen i pressmeddelandet. På tomten planerar man nu att bygga en 70 000 kvm stor logistikfastighet, där ett 10 års hyresavtal är tecknat med Postnord TPL.

– Beslutet om att bygga är fattat och målet är att sätta igång med bygget i september, sen vet jag inte exakt hur lång tid det kommer att ta, berättar Niklas Bommelin, ansvarig för investerarrelationer på Catella.

Royal Designs grundare Andreas Ekberg och Hans Bengtsson, sålde större delen av sitt innehav i e-handelsbolaget 2017 för att finansiera bygget av Royal Designs nya lager i Nybro på 20 000 kvm, som blev klart 2019, och som nu ägs av Infrahubs. Målet med det nya fastighetsbolaget är att utveckla “framtidens lager redan idag” med hög automationsgrad. Om det blir någon automation i lagret i Norrköping är dock inte klart.

Royal Designs grundare Hans Bengtsson och Andreas Ekberg 2013, får Catellas förtroende att bygga 70 000 kvm i Norrköping åt Postnord. Foto Royal Design.

– Det beror på avtalen och kundens önskemål, men som det ser ut nu så är det inte en automatiserad lösning initialt, säger Niklas Bommelin.

IEAB kommer att driva projektet med stöd av Catella, som i sin tur garanterar hyresavtalets genomförande gentemot Postnord. Om det kostar mer än en halv miljon att färdigställa projektet, går Catellas huvudägare in med pengarna genom att köpa in sig med större andel i Infrahubs Entreprenad, genom bolaget Claesson & Anderzén AB. Projektet villkoras av att bygglovet beviljas och att aktieägarna godkänner investeringen. Att Catella ger sig i lag med Infrahubs beror på deras erfarenhet av logistikfastigheter, menar Niklas Bommelin.

– Från Catellas sida, som kapitalförvaltare och rådgivare, så handlar det om att bygga ett track record, och att skapa fondprodukter för Catellas kunder som vi kan förvalta. För att göra det behöver vi knyta till oss kunniga människor som har kompetens att driva den här typen av projekt, och det har de här killarna, säger Niklas Bommelin.

– Affären skall ses i perspektivet av att Catella avser att skapa fondprodukter inom bland annat logistikfastigheter. Vi ser goda möjligheter inom logistiksegmentet i form av avkastning och framtida produkter till våra kunder, kommenterar även Johan Claesson, tillförordnad vd på Catella.

Av Hilda Hultén