Catena köper Postnordfastigheter

Postnord är i säljartagen. Igår blev det klart att Catena köper tre av Postnords danska fastigheter för 235 mkr, en affär som följde på försäljningen av Postnords terminal i Segeltorpsterminalen söder om Stockholm, för 500 mkr i november.

Tillsammans har de danska fastigheterna en tomtareal om cirka 61 000 kvm och en uthyrningsbar yta om 12 700 kvm. På fastigheterna finns även byggrätter om cirka 20 000 kvm som ger möjligheter till framtida expansion.

Postnord tecknar 10-åriga hyresavtal i samband med affären och det beräknade driftsöverskottet uppgår till cirka 12,7 mkr. De förvärvade fastigheterna är moderna och yteffektiva distributionshubbar med terminalegenskaper, strategiskt belägna vid infartsleder till stadsbebyggelse för att kunna hantera last-mile-leveranser.

– Med förvärven tar Catena ytterligare ett kliv in på den danska marknaden och skapar ännu bättre förutsättningar för att kunna länka Skandinaviens godsflöden. Samtidigt fördjupar vi vårt nära samarbete med Postnord och vi är stolta att vi som fastighetsägare och aktiv samtalspartner kan bidra till deras affär även utanför Sveriges gränser, kommenterar Benny Thögersen, vd för Catena.

Sålde för halv miljard i november

I november köpte belgiska M&G Real Estate Segeltorpsteminalen i Huddinge från Postnord för 500 mkr – ett välkommet tillskott i kassan för den förlusttyngda koncernen.

Postnord-koncernen gick med 855 miljoner kronor i förlust 2018. Den senaste kvartalsrapporten visar på en minskad förlust för kvartal 3 2019 till minus 51 miljoner, jämfört med minus 122 miljoner i samma kvartal föregående år.