Containerfartyget i Suezkanalen är loss

Containerfartyget Ever Given som har blockerat Suezkanalen i snart en vecka uppges flyta fritt. Fartyget bogseras nu mot Great Bitter Lake i anslutning till kanalen för att inspekteras.

Fartyget Ever Given har suttit fast i Suezkanalen i snart en vecka. Under veckan har flera försök att få loss fartyget genomförts, bland annat har grävmaskiner arbetat med att gräva loss fartyget ur sanden och leran vid kanalens kanter. Tidigt på måndagsmorgonen rapporterade flera medier att aktern hade kommit loss.

Under måndagseftermiddagen ska man ha fått loss hela fartyget. Härnäst kommer fartyget bogseras till Great Bitter Lake, som ligger halvvägs genom kanalen, för inspektion enligt myndigheterna. De uppger också att det kommer ta mer än tre dagar att lösa trafikstockningen som uppstått efter grundstötningen.

Grävmaskiner och tidvatten

Under dagen har sand och dy grävts upp runt fartygets för och det ska enligt BBC ha tömts på 9 000 ton stabiliserande ballast i form av vatten. Enligt DN ville man utnyttja tidvattnet, som skulle nå sin högsta punkt på en månad, som hjälp för att lyfta loss fartyget.

– Fartyget måste lyftas på något sätt och tar man hjälp av naturlagarna kommer tidvattnet att vara på topp på måndag morgon. Då finns störst chans att få fartyget att flyta. Så länge det står på sandbankarna kan man inte röra henne, det är som ett berg. Det ser ut som Davids kamp mot Goliat när man ser den lilla grävmaskinen mot det här jättefartyget, sade Tomas Åström, kris- och beredskapsansvarig på sjö- och luftfartsavdelningen på Transportstyrelsen, till DN i söndags eftermiddag.

Ocean Insights har en lista över fartyg som påverkas av blockeringen.

Se fartygets position här.