Coop Syd satsar på nytt e-handelslager i Malmö

Coop Syd startar ny plock- och logistikhubb för sin onlinehandel. Det blir en så kallad dark store som placeras i Malmö och som ligger i direkt förbindelse med Coop Logistiks omlastningscentral och distributörens lokaler. 2022 stängde Coop sin darkstore i Kungens kurva, som öppnade 2017 och som gått varm under pandemin.

André Agosti. Foto Coop.

I ett pressmeddelande skriver Coop Syd att man med satsningen kan erbjuda onlinehandel till hela Blekinge och Skåne och samtidigt sänka logistikkostnaderna.

– Andelen kunder som handlar mat på nätet var som störst under pandemin och har därefter backat. Vi tror dock starkt på online som en del av helhetserbjudandet på Coop. Vi utvecklar nu vår verksamhet för att kunna erbjuda möjligheten att handla hem maten från dator eller mobil till alla i Skåne och Blekinge och för att nå lönsamhet i verksamheten, kommenterar André Agosti, försäljnings- och driftschef Stora Coop inom Coop Syd.

Coop har satsat på renodlade plocklager förr: dåvarande Coop Butiker och stormarknader (CBS) hade en darkstore i Kungens kurva som servade e-handelskunderna i Mälardalen mellan 2017 och 2022. 2021 köptes dock CBS av KF Stockholm och 2022 fattade man dock beslutet att i stället sköta e-handeln från några av butikerna.

Det nya plocklagret. Foto Coop.

Den nya verksamheten blir en renodlad funktion där endast onlinebeställningar plockas och skickas ut till Skåne och Blekinge. 32 medarbetare är anställda för att kunna hantera beställningar sju dagar i veckan.

– Vi kommer att ha ett brett sortiment av färska, frysta och torra varor motsvarande det som våra medlemmar och kunder möter i en stormarknadsbutik. Vi kommer också lägga oss i prisnivå motsvarande Stora Coop. För de som beställer för mer än 2000 kronor blir det fri frakt och vi kommer erbjuda många olika sätt att få varorna från hemleverans till upphämtning i skåp och butik. Vårt mål är att fler ska upptäcka möjligheten att handla digitalt och att våra medlemmar och kunder ska uppskatta att vi erbjuder flera olika smidiga och välkomnande sätt att handla mat hos Coop, fortsätter André Agosti.

Den nya verksamheten kommer bedrivas i Malmö i en lokal som ligger vägg i vägg med Coop logistik på ena sidan och transportören som kör ut onlinebeställningarna på andra sidan.

– Transportkostnaderna är en stor del av kostnaderna för online och i och med att vi nu hittat en lösning där vi kan lägga onlineplocket ihop med annan logistik så kan vi kapa flera transporter. Det kommer spara tid, pengar och även klimatutsläpp från transporterna. Vår bedömning är att vi också kan öka effektiviteten i plock av varor när vi kan fokusera på onlinekunderna och inte kombinerar med butiksarbete.

Verksamheten startar 22 april.