De bygger Norges första autostore-butik

Den danska bildelskedjan Thansen bygger Norges första butik utrustad med en Autostore från Element Logic. Kunderna kommer kunna få sina varor levererade till en Pick-up Port direkt från lagret, alla tider på dygnet. Det skriver Logistikk Inside.

Thansen köpte 2017 upp Torshov Bilrekvisita och har sedan dess byggt en stabil närvaro i Norge, med totalt 46 butiker. Nu bygger man en ny butik på Sofiemyr i Nordro Follo kommun, strax utanför Oslo. Den nya butiken kommer bli den första i Norge som är utrustad med en Autostore.

– Vi tar nu robotlager ut till butiker. Vi eliminerar därmed all luft och tomrum i ett lager och får ett kompakt lager med enormt många varor och produkter. Dessutom slipper våra duktiga medarbetare flyga runt på lagret och leta efter varor, för nu kommer varorna till dem istället. De levereras i en grind direkt bakom kassan. Genom att använda detta system får vi även plats för många fler produkter och detta kommer troligen att vara en av de platser i Norge där det kommer finnas flest bilrelaterade produkter tillgängliga för konsumenterna, vilket gör att servicenivån och leveransgraden kommer att bli unik, säger Hans-André Sørvik, marknadschef för Thansen, till Logistikk Inside.

Företaget räknar med att kunna lagra mellan 80 och 90 procent av sina varor i automationslösningens lådor, vilket gör att man får plats med fler artiklar på en mindre yta.

För två år sedan installerade Element Logic en Autostore-lösning i kedjans centrallager i Danmark. Tidigare i år öppnade Thansen sin allra första autostore-butik utanför Köpenhamn. Hans-André ser tre stora fördelar med att ha automationslösningen direkt i butik.

– Ur kundens perspektiv ger det god tillgänglighet till varor, och de kan hämtas när som helst på dygnet. Det är kanske särskilt viktigt för professionella kunder. Dessutom får vi fler varor på ett ställe och har därmed fler varor tillgängliga. Dessutom arbetar vi internt med att det är lättare att mata in varor i en Autostore än i traditionella lagerställ. Det blir en annan intern logistik, och vi ser att de unga medarbetarna tycker att det här är väldigt häftigt, säger han.

Den norska butiken kommer få minst en Pick-Up Port, för automatisk leverans av varor till kunderna dygnet runt. Butiken kan öppnas i början av 2025.

*Foto: Øyvind Ludt