Renewcell räddas från konkurs – blir Circulose

Riskkapitalbolaget Altor förvärvar textilåtervinningsföretaget Renewcells konkursbo och räddar företagets unika teknik som gör nya tyger av textilavfall. Altor ser stor potential i återvinningstekniken i den cirkulära omställningen. I samband med förvärvet byter företaget namn till Circulose.

Renewcell hade stora planer på att revolutionera textilåtervinningen med en småskalig produktionsanläggning i Kristinehamn och en storskalig anläggning i Sundsvall. Företagets teknik för återvinning kommer från KTH och bygger på samma grund som pappersindustrin, där de återvunna tygerna omvandlas till en massa som sedan används för att tillverka viskos och bomull.

Men företaget, vars huvudägare varit H&M, har kämpat med dålig lönsamhet och ansökte i februari 2024 om konkurs. Nu står det klart att svenska riskkapitalbolaget Altor Equity Partners har förvärvat företagets tillgångar. I samband med förvärvet byter Renewcell namn till Circulose.

Clara Zverina på Altor har lett investeringen och tar plats i företagets styrelse. Hon kommenterar förvärvet:

“Vi skyr inte för en utmaning och den här är värd att ta, både för det unika med den patenterade teknologin och det brådskande att skala cirkulära lösningar för hela textil- och modeindustrin, särskilt att ersätta jungfrulig bomull och MMCF. Vi är fast beslutna att samarbeta med nyckelintressenter i hela värdekedjan för att tillsammans frigöra potentialen hos Circulose.”