Delning av driftdata utvecklar sjöfarten

I den nylanserade öppna datahubben PONTOS så delar sju olika rederiaktörer med sig av detaljerad operativ fartygsdata från totalt 18 fartyg. Tanken är att hubben, som utvecklats inom ett projekt som finansierats av Trafikverket, ska främja forskning, stimulera innovation och driva produktutveckling i sjöfarten.

I januari avslutades det tvååriga forskningsporjektet PONTOS, som tittat på hur man kan samla och dela detaljerad driftdata från fratyg. I samband med att slutrapporten släpptes så lanserades även den nya öppna hubben för driftsdata från fartyg med samma namn, som byggts och lanserats i projektet.

– Det började med att vi läste en nyhetsartikel om att Färjerederiet köpt in flera system för att mäta data från sina fartyg. Vår första tanke var: Tänk om de gjorde sina data tillgängliga för allmänheten? Då skulle den kunna ge dem ett mycket större värde. För att omvandla rådata till användbara insikter krävs en mix av datavetenskap, programmering, matematik och domänkunskap – något som det ofta saknas tid och resurser för i rederibranschen, kommenterar Luis Sanchez-Heres, forskare på RISE och författare till rapporten PONTOS – Open datahub for ship operational data.

Bidrar till ökad innovation

Öppna driftsdata skulle kunna överbrygga klyftan mellan företag och externa innovatörer och forskare, startups och teknikutvecklare skulle ges möjligheten att testa idéer, bevisa koncept och koppla samman information på nya sätt. För sjöfartssektorn kan delning av operativa data bli en gamechanger, som snabbar på innovation, effektivitet och hållbarhet.

– Men att få företag att dela med sig av sina data brukar inte vara alldeles enkelt. Så vår huvudidé var att lösa två problem – att göra data tillgängliga för alla och sedan få allmänheten att använda dem.

Luis Sanches-Heres. Foto RISE

PONTOS innehåller inte bara AIS-data, alltså Automatic Identification System, som visar fartygsrutter, position, hastighet och riktning, utan mer detaljerad data, betonar Luis Sanches-Heres .

– AIS-data säger inget om bränsleförbrukning, motorstatus, rodervinkel eller annan teknisk information. Det är just den mer detaljerade datan som PONTOS gör tillgänglig.

Sju aktörer, däribland Öresundslinjen, Färjerederiet, Havstens Fiskelag och Cetasol har bidragit med data från totalt18 fartyg. För att visa på värdet av datan genomfördes flera initiativ under projektets gång. Dessa resulterade i tre masteruppsatser, en hackathon och förberedelser för en online-tävling.

– Projektet har resulterat i mycket. En av masteruppsatserna undersökte möjligheterna att elektrifiera fiskebåtar, baserat på datan från två fiskebåtar som ingick i projektet. En annan tittade på optimering av driftstrategier för energieffektivitet i batteridrivna färjor medan en tredje handlade om hur man förutspår bränsleförbrukning med maskininlärning, berättar Luis Sanchez-Heres.

Öppet till december 2027

Det tvååriga projektet som finansierats av Trafikverket avslutades i januari 2025, men tanken är att den öppna hubben ska upprätthållas åtminstone december till 2027. Data från de 18 fartygen finns fortfarande tillgängliga.

– Just nu undersöker vi möjligheterna att följa upp projektet. Vi skulle gärna vilja titta på hur PONTOS fungerar ihop med EUs datastrategi, säger Luis Sanchez-Heres.

EUs datastrategi är en del av EUs digitala strategi och syftar till att skapa en enhetlig europeisk dataekonomi. Den fokuserar på att främja delning, tillgång och användning av data inom EU samtidigt som individers rättigheter och dataskydd säkerställs.