DFDS storsatsar på kontraktslogistik

Borås var vårt förstahandsval för den här satsningen, den är del i en storsatsning på kontraktslogistik för oss, sa Niklas Andersson, chef för logistikdivisionen på DFDS, vid första spadtaget för DFDS nya, 34 500 kvm stora nya TPL-lager på Viared i Borås – där man knipit den sista större byggklara tomten.

Danska DFDS har omkring 8 000 anställda i 25 länder, och omsätter omkring 2 miljarder Euro. Bolaget bedriver färje- och roro-trafik och logistikverksamhet i främst norra Europa. I Göteborg har DFDS idag ett 230 000 kvm stort område, varav en mindre del under tak, där man främst sköter crossdocking för Volvo. Bolaget har också TPL-verksamhet i Karlshamn, där man bland annat har AAK som kund, som just nu byggs ut med 4 000 kvm och efter det innefattar 17 000 kvm lageryta.

– Karlshamn fungerar jättebra som TPL-läge, vi har flera stabila och växande kunder och färjeverksamhet i hamnen. Framförallt är det lätt att hitta duktig, lojal personal där. 

Idag har DFDS flera mindre lager i Karlshamn

– Men planen framåt är att samla verksamheten i en ny, större fastighet, berättar Niklas Andersson.

Niklas Andersson tog första spadtaget för den nya anläggningen på Viared under en strålande marssol, flankerad av en kvartett från fastighetsutvecklaren CH Square. Foto Hilda Hultén

Storsatsning på TPL 

Den nya anläggningen på Porfyrvägen i Viared blir totalt 34 500 kvm kombinerat lager och kontor. Lagret byggs av CH Square och ska vara redo för inflyttning i slutet av 2021. DFDS hyr fastigheten på ett tioårskontrakt.

Lagret blir manuellt och ska främst hantera industrikunder med fokus automotive-sektorn, men också kunder inom FMCG (fast moving consumer goods), berättar Niklas Andersson.

Niklas Andersson. Foto Hilda Hultén

– Vi märker ett ökat behov av logistiktjänster bland våra kunder, och det här ökar våra möjligheter att erbjuda fullservice och dörr- till dörrlösningar.

Med etableringen i Borås mer än fördubblar DFDS sin TPL-lageryta i Sverige, ett steg i DFDS satsning på att utöka sin kontraktslogistikverksamhet.

–  De flesta känner främst till vår rederiverksamhet, det här är en storsatsning på TPL-området för oss. Vi tittar på att etablera liknande lager i andra länder också framåt, bland annat i Holland.

Vi tittar på att etablera liknande lager i andra länder också framåt, bland annat i Holland.

Läget ingen slump

Att det nya lagret hamnade i Borås var ingen slump:

– Borås var vårt förstahandsval som läge, så det är oerhört kul att vi fick tag på den här tomten. Göteborgs hamn är väldigt viktig för våra kunder verksamheter, och Borås har bra anslutning till hamnen. Sen finns en oerhört stor kompetens, inte minst inom kontraktslogistik i Borås.

DFDS tomt vid Porfyrvägen, granne med bl a Aditro Logistics och Speed Group, var den sista större byggklara tomten på Viared. Foto DFDS

DFDS ska använda sin nya bemanningsverksamhet, DFDS Professionals för att bemanna verksamheten, och man räknar med att anställa flera personer även i Borås.

Av Hilda Hultén