DHL köper 12 helelektriska fraktflygplan

DHL Express köper 12 stycken elflygplan av typen Alice av Seattle-baserade tillverkaren Eviation. Flygplanen beräknas kunna levereras 2024, och kommer användas på distanser på upp till 81,5 mil, och lasta 1,2 ton.

Alice kan flygas av en enda pilot och klarar att frakta en vikt på 1 200 kg. Det kommer att krävas 30 minuter eller mindre för att ladda per flygtimme och ha en maximal räckvidd på upp till 815 kilometer (440 nautiska mil).

Det nyutvecklade, eldrivna fraktflygplanet Alice kommer ta sin första flygtur senare i år.

– Från dag ett satte vi upp ett djärvt mål att förändra flygindustrin och skapa en ny era med elflygplan, säger Eviations vd Omer Bar-Yohay i pressmeddelandet.

 – Att samarbeta med företag som DHL som är ledande inom hållbara e-lasttransporter är ett bevis på att den elektriska eran är över oss. Detta tillkännagivande är en viktig milstolpe i vår strävan att förändra framtidens flygning över hela världen.

Alice kommer att arbeta i alla miljöer som för närvarande nås med hjälp av med kolv- och turbinflygplan. Alices avancerade elmotorer har färre rörliga delar för att öka tillförlitligheten och minska underhållskostnaderna. Dess driftsprogramvara övervakar ständigt flygprestanda för att säkerställa optimal effektivitet.

– Vi tror starkt på en framtid med utsläppsfri logistik. Därför drivs våra investeringar alltid av målet att förbättra vårt koldioxidavtryck. På vägen mot en utsläppsfri logistikverksamhet spelar elektrifieringen av varje transportsätt en avgörande roll och kommer att bidra avsevärt till vårt övergripande hållbarhetsmål om nollutsläpp, kommenterar John Pearson, vd för DHL Express nyheten.

 Flygplanet Alice är enligt DHL idealiskt för matarrutter och kräver mindre investeringar i stationsinfrastruktur. Alice kan laddas medan lastning och lossning sker, vilket säkerställer snabba leveranstider som upprätthåller DHL Express snäva scheman. Flygplanet har utformats speciellt så att den kan konfigureras för e-last eller passagerare.

Utfasningen av fossila bränslen i verksamheten är en av huvudpelarna i DPDHL Groups nya färdplan för hållbarhet som offentliggjordes under första kvartalet 2021. Koncernen investerar totalt 7 miljarder euro (Opex och Capex) till 2030 i åtgärder för att minska sina koldioxidutsläpp. Medlen kommer särskilt att gå till elektrifiering av leveransflottan på sista milen, hållbara flygbränslen och klimatneutrala byggnader.