E-logistik satsar framåt – ny automation och ny platschef

E-handeln pressas av sjunkande volymer, och e-handelsinriktade TPL-aren E-logistik i Götene förbereder sig för en tuff period framöver: “Januari och februari är sällan månader med någon vidare försäljning, det lär inte bli bättre resten av året”, säger vd Jonas Hamrén Berggren. På lång sikt väntar dock ytterligare tillväxt, och E-logistik rustar sig med ytterligare automation och en ny lagerchef i Götene.

TPL-aren E-logistik tappade mer än halva sin omsättning när e-handlaren Revolutionrace i slutet av 2020 beslutade sig för att flytta sin logistik till Borås och Dreamlogistics. Sedan dess har man klättrat uppåt volymmässigt – en utveckling som dock tog tvärstopp när pandemirestriktionerna togs bort under våren.

– Folk hade ganska gott om pengar under pandemin som boostat e-handeln, men efter att restriktionerna släppte ville man resa och gå på restaurang i stället för att e-handla. Den effekten börjar dock klinga av lite nu, köpviljan kommer tillbaka men då är det i stället inflationen och den sjunkande disponibla inkomsten som håller tillbaka e-handeln, säger Jonas Hamrén Berggren.

E-logistik har ett femtiotal e-handelskunder, och där ser man nu en bred nedgång i försäljningsvolymer.

– Det dröjer nog ett tag innan vi ser tillväxt inom e-handeln igen, men det kommer inte att vara hur länge som helst.

Jonas Hamrén Berggren. Foto Familjen Jacobssons stiftelse

Se över kostnader

För ett e-handelsberoende TPL-företag gäller det att i en sådan här situation att hålla i plånboken.

– Vi ser ett minskat orderflöde på bred front hos våra kunder. Såklart är det en handfull som går mot strömmen, men det är bara en handfull, och inget speciellt segment, säger Jonas Hamrén Berggren.

– För oss handlar det därför dels om att anpassa kostnader till intäkter, vilket är svårare och lättare med olika kostnadsslag. Hyra av lokal är svårt att på kort sikt bli av med, medan andra kostnader som är transaktionsbaserade, som frakt, hänger med direkt. Vi kommer även behöva se över vår bemanning efter högsäsongen, säger Jonas Hamrén Berggren.

– Januari och februari är sällan månader med någon vidare försäljning, det lär inte bli bättre resten av året.

Ny lagerchef i Götene


Linus Rönnqvist, ny lagerchef på E-logistik. Foto E-logistik.

Tids nog kommer dock e-handeln tillbaka, om det så tar ett halvår ett två år, menar Jonas Hamrén Berggren, och då står TPL-aren bättre rustade att vinna flöden.

– Vi har gjort en topprekrytering i form av Linus Rönnqvist som tillträder hos oss som ny produktions- och platschef i Götene. Han kommer från Dafgårds och har djupa kunskaper inom både IT och automation och kommer bli ett fantastiskt tillskott för oss, säger Jonas Hamrén Berggren.

Linus Rönnqvist har en högskoleutbildning i logistik och basade hos Dafgårds över en avdelning – hos E-logistik kommer han få möjlighet att utveckla verksamheten i Götene, bland annat genom automation.

– Det känns otroligt roligt med denna nya roll i en så spännande bransch och bolag. Jag ser stora möjligheter att bidra här både genom att utveckla människor och organisation likväl som flöden och teknik. Automation har jag mycket erfarenhet av och med det ser jag fina möjligheter, med sorteringsverket och bortom det, kommenterar Linus Rönnkvist.

Ny paketsorteringslösning

I dagarna har E-logistik också installerat ett nytt sorteringsverk från E-motions, genom vilket på sikt 70–80 procent av flödena skall gå. Sedan tidigare har bolaget en maskin som kan packa kläder i plastpåsar, och man har planer på att investera i ytterligare packautomation.

– För oss med många kunder måste åtminstone 10–20 av våra kunders flöden kunna gå genom en automation för att det ska vara lönsamt, vi tar det därför lite steg för steg.

Av Klara Eriksson