Early Bird går live med kvällsleveranser

MTDs paketleveranstjänst Early Bird avslöjade i höstas planerna på att bredda erbjudandet med hemleveranser kvällstid och retur- och C2C-tjänster. I veckan påbörjas utrullningen av kvällsleveranserna. “Vi startar med Apotea och konceptuella tester i Uppsala och Karlstad närmaste veckorna. Målet är att expandera till en så stor geografi som möjligt.” säger MTDs vd Pelle Lönn.

Under varumärket Early Bird använder mediahusen leveransnätverket för morgontidningar till att leverera ut e-handelspaket. Men ambitionerna och möjligheterna är större än så, berättade Pelle Lönn för Dagens Logistik i höstas.

– Vi resonerar så här, vi har kontakten med e-handlarna, vi har terminaler, vi har fjärrtransport och ute hos de lokala aktörerna lokal kompetens, duktig personal som vill jobba mer och fordon – dessutom bra, miljövänliga fordon, berättade Pelle Lönn – som då planerade att starta hemleveranstjänsten redan i januari.

Den här veckan – något försenat alltså – inleds de första leveranserna kvällstid, genom Early Birds leveransnätverk.

– Vi startar med Apotea och konceptuella tester i Uppsala och Karlstad närmaste veckorna för att sedan expandera till så stor geografi som möjligt. Vår ambition är att fånga mer glesbygd än andra aktörer. Vi kommer använda befintlig struktur och befintliga fordon i hög utsträckning. Medarbetare med god lokal kännedom och kollektivavtal är givet för oss.

Retur- och C2C-tjänster näst

Nästa steg blir retur- och C2C-tjänster – färdiga kundavtal finns och just nu pågår implementeringen.

– Fysiska försändelser kommer att börja distribueras inom en månad. Planen är att växla upp geografin snabbt, så att vi innan sommaren har full täckning.

Early Bird har även tecknat avtal med Iboxen, och hoppas kunna gå live med leveranser via deras boxnätverk under våren. Därigenom följer last mile-aktören i spåren på många andra logistikaktörer som breddar sitt erbjudande gentemot e-handlarna.

– Vi etablerar nu “Hem till hem” för återbruksmarknaden och en smidig returtjänst till e-handlarna utöver hemleveranserna med kvittens på kvällstid. I grunden tittar vi på tjänster där vi tycker att vi har något att tillföra. En bra bieffekt är att vi får en mer komplett tjänsteportfölj som kan attrahera fler e-handlare till alla våra tjänster, säger Pelle Lönn.

För att hantera de växande volymerna planerar Early Bird även för ett utbyggt paketnätverk med fyra permanenta paketterminaler utöver terminalen i Norsborg, där även MTDs huvudkontor ligger. Idag har företaget paketterminal i Landvetter hos distributören VTD, i Norsborg och en temporär anläggning i Uppsala.

MTDs distributionsbolag var Sveriges fjärde största distributör av paket och paketbrev B2C 2020, med 3-5 procent av de utdelade försändelserna 2020, enligt PTS. Bokslutet för 2021 är ännu inte klart.

Av Klara Eriksson

Ett svar på “Early Bird går live med kvällsleveranser

Kommentarer är stängda.