Ehandlarna spår säljrekord i sommar

82 procent av de svenska e-handlarna tror på tillväxt under sommaren, enligt en enkätundersökning från Payson och Svea. Drygt hälften av e-handlarna förväntar sig bättre försäljningssiffror i år än sommaren 2020.

Under pandemin har e-handeln blomstrat och inför sommaren väntas försäljningen på nätet fortsätta att växa, enligt bank- och finansgruppen Svea.

Enligt en enkätundersökning från Svea och bolagets betallösning Payson, som besvarats av 740 svenska e-handlare under april-maj, svarar två av tre e-handlare att de upplevt en tillväxt de senaste tre månaderna. 82 procent av de svarande tror också på fortsatt tillväxt i sommar, varav fyra av tio spår en stark eller mycket stark tillväxt. Drygt hälften av e-handlarna förväntar sig även bättre försäljningssiffror i år än sommaren 2020. Knappt två procent tror på en negativt tillväxt.

Emma Lindgren Foto Svea

– Det är positivt att det finns en utbredd optimism bland e-handlarna trots att vi fortfarande befinner oss i pandemin. Allt pekar på att e-handeln kommer fortsätta att växa även kommande kvartal. Vi kan se att många av våra kunder nu förbereder sig för sommarförsäljningen. Till exempel genom
säsongskampanjer samt genom att erbjuda både flexibla leveranser och betallösningar när många svenskar tillbringar mer tid på tillfällig ort, säger Emma Lindgren, expert på digital konsumtion på Svea i en kommentar till rapporten.

I undersökningen uppger 48 procent av e-handlarna att de tror att bygg- och trädgårdsvaror är det som kommer att gå bäst i sommar, följt av sport- och fritidsbranschen (21 procent).

Läs mer om e-handelsindikatorn här.