Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkningar, bjöd på en medryckande global utblick med fokus på realpolitik, under Optilon Supply Chain Conference tidigare i september. Mycket fokus låg på USAs och Kinas maktkamp.
Att ha stenkoll på den geopolitiska utvecklingen ingår numera i varje logistikers arbetsbeskrivning, och de som besökte Optilon Supply Chain Conference den 5 september fick en uppskattad snabblektion i vad som pågår i handeln och i den ekonomiska och geopolitiska världen av Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, som inledde heldagskonferensen på temat “Utblick för inblick”.
– Bilden av den ekonomiska utvecklingen i USA är komplex: handeln går bra, inflationen och räntorna går ner, men arbetsmarknaden får inte gå för dåligt, sa Alexandra Stråberg.
Gör den det kommer den amerikanske riksbankschefen Colin Powell att sänka räntan rejält, förutspådde hon. USA står ändå starkare än Europa – där vissa länder visserligen går bra, men där den stora tyska ekonomin har stora problem. Räntorna är dock på väg ner även i Europa och då kommer det troligtvis bli bättre.
– Det finns dock en rad globala orosmoln, som vi behöver ha med i beräkningen, och som är oerhört svåra att prognostisera.
Europa blir lidande
Hon refererade också till ett afrikanskt uttryck: “När elefanterna dansar så lider gräset”
I det här fallet så är det USA och Kina som är elefanterna – och Europa gräset.
– Det som sker är att vi har två världsmakter, USA och Kina, som positionerar sig inom tre områden: militär, energi och handel – och vi andra får lida för det. Ett exempel är oljan, förklarade Alexandra Stråberg.
– Europa har nästan helt slutat handla olja av Ryssland, men det är svårt då vi är så pass beroende. Att vi inte köper olja är för att vi trodde att vi därigenom kunde få bort finansieringen av kriget. Men vad hände – jo nu säljer Ryssland mer olja till Kina och Indien, till ett lägre pris.
Kina har därigenom blivit lite mäktigare genom kriget.
– Det var Bill Clinton som släppte in Kina i WTO runt millennieskiftet, med förhoppningen att Kina skulle öppna upp. Han fick delvis rätt. Kina har blivit en av världens största handelspartner.
Komplext att ersätta Kina
Att länder är beroende av varandra genom handel brukar anses vara bra för att handel minskar risken för krig. Men under pandemin blev det jobbigt för många företag att vara beroende av Kina, som stängde ner på ett annat sätt än västvärlden, vilket rubbade försörjningskedjorna. Nu är det många företag som ser över var man har sin produktion.
– Problemet är att det krävs 14 andra länder för att ersätta Kina som produktionsland, det är ett jättearbete att göra det.
Trots det försöker många företag att öka diversiteten i sin försörjningskedja, resiliensen och hållbarheten: Att jobba just in case i stället för just in time. Man vill även hålla sig till “rätt” geopolitiska läger.
Vålår = ödesår
2024 är det valår för halva världens befolkning, bland annat för USA, som går till val i november.
– Något som verkligen kan påverka oss alla är om Trump vinner valet, och genomför sin protektionistiska politik, det kan leda till tullkrig och det är farligt, sa Alexandra Stråberg.
– En ännu större fråga är vad som då händer med Paris-avtalet och Nato.
På längre sikt är klimatfrågan den absolut viktigaste risken för alla att förhålla sig till, menade Alexandra Stråberg.
– Vi har en förmåga att lägga större vikt vid riskerna på kort än på lång sikt, men framtiden är snart här och då måste vi hantera klimatfrågorna.
Refererat: Klara Eriksson