Eleiko bygger nytt logistikcenter i Halmstad

Halmstadsföretaget Eleiko, som tillverkar och säljer styrkeutrustning, bygger ett nytt logistikcenter på 18 000 kvm i ett JV med OOF Group, för att säkra tillväxten. Bygget påbörjas till hösten på egen mark. “Framöver strävar vi efter att öka den egna produktionen, och ha så mycket som möjligt av vår försörjning i Sverige eller åtminstone Europa” säger Eleikos vd Erik Holmberg till Dagens Logistik.

Eleiko planerar ett 18 000 kvm stort nytt logistikcenter intill sitt befintliga huvudkontor, med lager och produktion, i Kistinge industriområde, Halmstad. Bygget ska påbörjas i höst och Eleiko har för ändamålet förvärvat en tomt på 30 000 kvm av Halmstads kommun.

– Vi är ett tillväxtföretag och vi ser att det finns möjlighet att växa, och att supply chain är en viktig del i det. Vi hade kunnat växa mer 2020 om vi hade haft mer egen produktion och kortare ledtider. Framöver strävar vi efter att öka den egna produktionen, och ha så mycket som möjligt av vår försörjning i Sverige eller åtminstone Europa, säger Eleikos vd Erik Blomberg.

Erik Holmberg. Foto Eleiko.

Vi hade kunnat växa mer 2020 om vi hade haft mer egen produktion och kortare ledtider.

Fastigheten utvecklas som ett joint venture mellan fastighetsutvecklaren OOF Group och Eleiko. Upphandlingen av byggentreprenaden pågår, men är i slutfas. Bygget kommer påbörjas efter sommaren, och stå färdigt till nästa höst. Därigenom går Eleiko från att ha ca 9000 kvm kontor, lager och produktion i Halmstad, till 27 000 kvm.

– Vi sköter logistiken i egen regi, utöver vårt egna lager hyr vi in oss i en del andra fastigheter i Halmstad. Vi har kanske 6000–7000 kvm lageryta idag, säger Erik Blomberg, vars familj köpte familjeföretaget Eleiko, som har 60 år på nacken, på 90-talet. Det svenska företaget producerar och köper in utrustning för tyngdlyftning, styrkelyft och gym och fitness, och deras skivstänger används vid stora mästerskap som VM och OS. 2015 omsatte Eleiko drygt 200 miljoner, och i fjol landade siffran på drygt en halv miljard.

Trötta på Asien

Pandemin har dock varit tuff för bolaget, som planerar att öka den egna produktionen. Hösten 2020 köptes Melanders mekaniska verkstad i Laholm, och nu utökas möjligheterna i och med det nya logistikcentret, som framförallt kommer nyttjas för lagring, men även till produktion.

– Vi tillverkar styrketräningsutrustning, skivstänger, bänkar, vikter med mera.  Vi kommer inte ta in allt, men lägga betydligt mer i egen produktion framöver. Asien har varit ett problem i ett års tid nu – vissa saker är temporära som de höga fraktpriserna, men även ryckigheten och de långa ledtiderna är sådant vi vill komma åt genom att öka närheten till produktionen.

Asien har varit ett problem i ett års tid nu – vissa saker är temporära som de höga fraktpriserna, men även ryckigheten och de långa ledtiderna är sådant vi vill komma åt genom att öka närheten till produktionen.

Eleiko har tidigare framförallt jobbat mot företagskunder, men 2020 öppnade man även en e-handel B2C.

– Vi hade planerat det tidigare men accelererade satsningen under pandemin. Jobbar man med konsumenthandel är produkttillgång ännu viktigare, så det är ytterligare ett skäl till att vi ökar den egna produktionen.

Med satsningen väntas Eleiko även kunna skapa fler arbetstillfällen i Halmstad. Nybyggnationen är också en viktig nyckel i Eleikos omfattande hållbarhetsarbete.

– Vi har tagit stora steg under de senaste åren i hållbarhetsarbetet och med den nya logistikcentralen, som kommer att bli en miljöbyggnad, tar vi ytterligare steg då vi bland annat kommer investera i solceller. Vår målsättning är att minska elkonsumtionen med 20 procent till år 2024, kommenterar Johan Arnerlind, Sverigeschef Eleiko.

Eleiko växer även globalt. Företaget har nyligen startat upp ett dotterbolag i Frankrike, och tidigare i vår flyttades huvudkontoret i USA från Chicago till Austin i delstaten Texas, där den nya anläggningen blir en logistikhub för Nordamerika bestående av kontor, lager och träningscenter och tredubblar Eleikos nuvarande lagerkapacitet.

Av Klara Eriksson