Färre transporter med samkörd mjölk och frukt

Efter ett framgångsrikt samarbete i Helsingborg samdistribuerar nu Skånemejerier mejeriprodukter med frukt- och gröntleverantörer i elva skånska kommuner. Samarbetet minskar antalet transporter med 30-40 procent i varje kommun.

Transporter av livsmedel till kommuners storkök, som skolor och äldreboenden, står för en stor del av kommuners utsläpp av växthusgaser. Det beror framför allt på separata avtal för olika livsmedel vilket leder till separata transporter. Skånemejerier samarbetar nu med Grönsakshallen Sorunda och elva skånska kommuner för att minska antalet transporter.

Samdistributionen inleddes i Helsingborgs stad under hösten 2020 och totalt har transporterna i staden minskat med 30-40 procent. Sedan 1 april 2021 samdistribueras nu mejeriprodukter med frukt och grönt även i Lund, Eslöv, Hörby, Höör, Kävlinge, Svalöv, Lomma, Svedala, Burlöv och Vellinge med liknande transportbesparingar.

– Samdistributionen som drog igång i oktober förra året har fått många positiva följder. Vi fick inte bara färre leveranser in till staden utan även bättre priser. Detta utan att ge avkall på kvalitet och service. Vi är jättenöjda med samarbetet och hur smidigt allt löst sig, kommenterar Linda Bjarle, livsmedelscontroller i Helsingborgs stad.

En annan fördel med samdistributionen till storköken är att den tunga trafiken bland skolor och förskolor minskar.

– Vi har dels kunnat minska våra utsläpp, men framförallt har vi nu färre tunga lastbilar i områden där barn är i ständig rörelse. Framöver kommer vi alltid att sträva efter gemensamma leveranser där det är möjligt, kommenterar Marie Anzelius, livsmedelsupphandlare för kommunerna Lund, Kävlinge, Eslöv, Svalöv, Höör och Hörby.