Finalist 1: Elgiganten flyttar hem kökslogistiken

Dagens Logistik delar 2024 ut priset Årets Logistiketablering. Vinnaren avslöjas på Logistik & Transport den 15 november. Först ut bland de fyra finalisterna är Elgiganten och deras nya lager för köksdistribution i Torsvik. 

I maj fick Elgiganten Logistik nycklarna till sin nya “kökslager” på 91 000 kvm i Torsvik, ett komplement till  bolagets första centrallager, på 107 000 kvm, över gatan i logistikområdet. Den norska hemelektronikjätten Elkjöp, i Sverige känd som Elgiganten, har därigenom närmare 200 000 kvm logistikyta i Torsvik, Jönköping, som försörjer koncernens olika marknader. Elgiganten/Elkjöp finns i Norge, Sverige, Finland och Danmark, och som franchisekoncept även på Grönland, Island och Färöarna. Butikskedjan omsätter nästan 50 miljarder SEK. Beslutet att satsa på ett nytt lager och flytta hem kökslogistiken från Tjeckien togs för två år sedan. 

– 2011 när vi lade köksdistributionen i Tjeckien var det betydligt större skillnader i lön än idag och transporterna betydligt billigare. Idag är det inte lika lönsamt att ha verksamheten i Tjeckien, och hög konkurrens om arbetskraften, förklarar Elgiganten Logistiks vd Daniel Lundby. 

Daniel Lundby. Foto Elgiganten.

Hållbarhet i fokus

Hållbarhet genomsyrat hela projektet: Lagerflytten minskar CO2-avtrycket för distributionen av Elgigantens kök (Epoq) med 75 procent, och leveranstiden för kök minskar med upp till två dagar. För reservdelar så minskar ledtiderna med fyra dagar. Transporterna mellan de två lagren sker med ellastbilar, och  laddstationer är installerade för laddning under lastning och lossning samt på uppställningsplatser.

– Rent flödesmässigt kommer vi närmare konsumenterna med våra kök, kortar ledtiderna och minskar transportkostnaderna. Att samla all logistikverksamhet i en organisation förenklar också vår operativa verksamhet och vår utveckling av logistiken.

Stommen är byggd i limträ vilket gör lagret till en av Nordens största träbyggnader, och den största träbyggnaden hittills i Norden i kategorin lager. Andra hållbarhetsåtgärder är att regnvatten samlas in för att begränsa vattenförbrukningen. Regnvattnet används till toalettspolning.

Första lagret med WELL-standard?

På tomten anläggs insektshotell, fågelholkar och bikupor för 500 000 bin, vilket kan generera 150 kg honung per år. Elgiganten väntar också på tillstånd att installera en av Nordens största solcellsparker på taket. Målsättningen är att anläggningen ska certifieras enligt både Breeam Excellent, som är en ganska vanlig certifiering för lager i Sverige, men också nivån Platinum enligt certifieringen WELL Building Standard, som riktar in sig på både hårda och mjuka värden kring människors hälsa och välmående – allt från luftkvalité och dagsljus till näring och mental hälsa. 

– Detta kan bli den första logistikanläggningen i Sverige som svarar mot WELL-kraven, det skulle sätta en ny standard för logistikfastigheter när det gäller social hållbarhet, säger Catenas vd Jörgen Eriksson. 

Totalt arbetar nu omkring 600 personer i Elgigantens lagerverksamhet i Torsvik, varav ett 100-tal på det nya lagret, ett lägre antal än man räknat med. 

– Inflation och lågkonjunktur har gjort att vi inte sett den tillväxt vi räknade med när beslutet om det nya lagret togs 2022. Hade vi fattat beslut idag hade det nog blivit ett annat, men så är det ju alltid: Förutsättningar förändras. Vi hade även räknat med att påbörja automatisering av fastigheten ganska direkt, men med dagens marknadsläge får det troligtvis vänta några år, berättar Daniel Lundby. 

Av Hilda Hultén