Ryska oljetankrar seglar genom Finska viken till och från de ryska oljehamnarna Primorsk och Ust-Luga med rysk olja. Enligt en granskning som Svenska Yle har genomfört är många av fartygen svartlistade pga dåligt skick och vägrar uppge om de är försäkrade. Under julhelgen beslagtog Finland oljetankern Eagle S för misstanke om sabotage av el- och datakablar på Finska vikens botten. Nu inleder Nato en insats för att komma åt den ryska skuggflottan, med finsk inspiration.
Svenska Yle granskade fartygstrafiken på Finska viken under ett dygn vecka två 2025. Granskningen visar att hälften av alla oljetankrar från Ryssland saknar västerländska försäkringar, som ska gå in vid eventuella miljökatastrofer. Antingen saknar de försäkringar helt eller så har de ryska försäkringar, som inte nödvändigtvis betalar ut ersättningar om det värsta skulle hända. Då träder i stället internationella oljeskadefonden in.
Granskningen visar att de ryska oljetankrarna är gamla, vissa är i så dåligt skick att de är svartlistade. Därtill är få av dem byggda för att klara isförhållandena i Finska viken: endast 10 av 68 fartyg hade isklassificering.
Enligt en annan artikel från Svenska Yle går det inte att stoppa ”oljerallyt på Östersjön”. Den ryska oljan pumpades tidigare in i Europa via rör på land, men idag exporteras nästan all olja via fartyg, varav 40 procent går västerut från hamnarna Primorsk och Ust-Luga i Finska viken. Varje dag avgår i snitt fyra oljetankrar fullastade med råolja. Innan sanktionerna gick transporterna till Rotterdam i Nederländerna för raffinering, idag går råoljan i stället till Kina och Indien. Den längre resvägen gör att det behövs fler fartyg än förr, därav den större skuggflottan.
Nato-insats för Östersjöns säkerhet
Den ryska skuggflottan är landets sätt att komma runt sanktionerna som riktats mot landet och transporterar såväl olja som vapen och spannmål. Sjörätten gör det svårt att komma åt oljetrafiken då den sker på internationellt vatten. Men enligt DN ser nu Nato över möjligheter att komma åt skuggflottan och inleder insatsen Baltic Sentry. Med flyg, drönare, fartyg och ubåtar ska Natoländerna öka bevakningen av Östersjön för att avskräcka fientlig verksamhet.
Samtidigt inspireras man av Finland, som under julhelgen beslagtog oljetankern Eagle S, flaggat på Cooköarna, som misstänks ha orsakat de senaste skadorna på el- och datakablar mellan Finland och Estland. Övriga Nato ska nu ta lärdom av landets insats och hitta fler lagliga sätt att borda och beslagta fartyg som utgör risk för en miljökatastrof.
– En stabil övervakning är nödvändig. Finland har också bevisat att det går att agera resolut med lagliga medel. Potentiella hot mot vår infrastruktur medför konsekvenser, inklusive att borda fartyg, säger Mark Rutte under ett toppmöte i Helsingfors.
Foto: Wikimedia/Htm.