Finsk paketaktör i stor automationssatsning

Finska paketdistributören Matkahuolto investerar i en stor ny paketsorteringsanläggning vid sin nya paketterminal i Vanda utanför Helsingfors, som öppnar i höst. Leverantören Bowe Group ser en kraftigt ökad efterfrågan på paketssorteringslösnignar.

Finska Matkahuolto startade som bussbolag 1934 men har de senaste åren utvecklats till Finlands näst största leverantör av pakettjänster, via sitt busslinjenät. Bolaget omsätter omkring 90 miljoner euro och har ett nätverk med omkring 2 000 serviceställen runt om i Finland. Bolaget är bland annat Postnords samarbetspartner för paketleveranser i Finland, och omvänt så levererar Postnord för Matkahuolto i Sverige och Danmark.

Precis som de flesta andra transportörer har Matkahuolto upplevt kraftigt ökade paketvolymer den senaste tiden – bara under första kvartalet i år växte paketvolymerna med 40 procent mot samma kvartal 2020.

För att möta den fortsatta tillväxten har bolaget skaffat en ny paketterminal i Vanda, där man hyr en nyrenoverad lokal av Logicenters. Matkahuolto hyr totalt 7 350 kvm yta där 6 900 kvm kommer användas som lageryta, och resten blir kontor.

Anläggningen är särskilt anpassad för att hantera mindre försändelser som kan levereras i brevlådan, en del i Matkahoultos strategiska storsatsning på att rulla ut en ny nationell brevlådeleveranstjänst under de kommande månaderna. Terminalen tas i drift under hösten och ersätter bolagets tidigare teminal i Vanda.

Investerar i paketsortering

I den nya terminalen har Matkahuolto investerat i en ny paketsorteringsanläggning i form av en push tray sorter från tyska Bowe Group (tidigare Böwe Systec).

– Det är jätteroligt att vi fått det här kontraktet med Matkahoulto, det är en stor anläggning och ett av våra största kontrakt i Norden hittills. Generellt har vi sett en kraftigt ökad efterfrågan på paketsorteringslösningar de senaste åren, berättar Staffan Emtemark, försäljningschef på Bowe i Norden.

Hösten 2019 förvärvade Bowe Group det svenska bolaget SGA Conveyor Systems, en transportbandstillverkare och systemintegratör inom materialhantering och sorteringslösningar medd bad i Kinna, och med flera stora e-handelskunder som Apotea och Jollyroom, men också inom tredjepartslogistik.

– SGA har fördubblat sin omsättning de senaste två åren och har en fantastisk tillväxtresa. Framförallt är det enorm efterfrågan på mindre sorteringslösningar med kanske åtta-tio lokationer, så att man kan sortera utgående paket till olika transportörer, berättar Staffan Emtemark.

Av Hilda Hultén