Finska Posti köper Aditro Logistics

Finländska postbolaget Posti gör ett nytt försök på den svenska och norska TPL-marknaden genom att förvärva Aditro Logistics. Förvärvet är enligt ett pressmeddelande “i linje med Postis strategi och ambition att utöka sin verksamhet inom logistik, pakethantering och e-handel”.  

Den 24 februari 2020 har Posti Oy och Valedo Partners tecknat ett avtal där Posti Oy har angivit sin avsikt att förvärva hela aktiekapitalet i Aditro Logistics AB. 

Aditro Logistics grundades i Jönköping 1973 under namnet Dila Logistik AB. Bolaget är en av Sveriges största TPL-aktörer och har sex lager i Sverige samt ett i Norge med totalt ca 230 000 kvm lageryta, och erbjuder kontraktslogistik, transporter, lagerhantering, distribution och även bemanningslösningar. 2019 omsatte bolaget 1,1 miljarder SEK med ca 1 100 heltidsanställda, varav 1 050 är baserade i Sverige och 50 i Norge. 

Nytt försök efter Itella

Förvärvet av Aditro Logistics gör att Posti återigen ger sig in på den svenska logistikmarknaden. Bolaget har tidigare kört en stor internationell satsning på logistik genom varumärket Itella, som inleddes omkring 2007, med transporttjänster och lagerverksamhet. Ett tag slogs man hårt med Norska Bring och Svensk-Danska Posten om det nordiska logistikherraväldet. Men verksamheten lyfte aldrig lönsamhetsmässigt och luften gick helt ur Itella-satsningen omkring 2014.

Nu har Posti lämnat namnet Itella bakom sig, eftersom man insåg att det blev rörigt med ett till varumärke under samma koncern. Så nu heter verksamheten helt enkelt Posti. Sedan 2017 är också Posti “på at” igen i Finland, med en ny strategi att växa inom kontraktslogistik. Och nu har turen alltså återkommit till marknaden i Sverige och Norge.

Turkka Kuusisto. Foto Posti.

– Förvärvet av Aditro Logistics är i linje med vår strategi, och genom förvärvet stärker vi vår närvaro i Norden och Baltikum. Tillsammans kan vi öka våra kunders konkurrenskraft, kommenterar Turkka Kuusisto, vd och koncernchef för Posti Group.

Enligt honom är kontraktslogistiken numera en av Postis spetskompetenser.

– Under förra året blev vi en betydande aktör inom denna typ av tjänster i Finland genom förvärvet av Transval. Genom förvärvet av Aditro Logistics blir vi nu även ett ledande företag inom kontraktslogistik i Sverige och Norge. Förvärvet ger oss också möjligheten att utveckla och bredda vårt utbud av tjänster för våra kunder i Norden, fortsätter Kuusisto. 

Johannes Gussander, vd Aditro Logistics.

– Den här affären är väldigt bra för oss och våra kunder, kommenterar Johannes Gussander, vd för Aditro Logistics.

– Vi har över 40 års erfarenhet av att erbjuda ett brett utbud av lager-, bemannings- och transporttjänster. Genom att samarbeta med Posti kan vi både lära av varandra, ytterligare bredda vårt erbjudande samt utveckla våra lösningar för att kunna erbjuda kontraktslogistik på en ny nivå, fortsätter Gussander.  

När affären är klar är det sagt att Aditro ska drivas som en oberoende affärsgrupp inom Posti och fortsätta ledas av Johannes Gussander, som ska rapportera direkt till Turkka Kuusisto.  Förvärvet måste först godkännas av svenska konkurrensmyndigheter, men man räknar med att transaktionen kan slutföras under andra kvartalet 2020.