Foodora får stark kritik för anställdas situation

Sydsvenskan har granskat hur det är att jobba som cykelbud på Foodora och beskriver en arbetssituation präglad av stress, korta kontrakt och hot om uppsägning om man inte presterar tillräckligt bra. Nu uppmanas plattformsföretagen att teckna kollektivavtal. “Det finns inget “arbetsrätten light” för plattformsföretag, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

HD-Sydsvenskans granskning av arbetsvillkoren visar att cykelbuden anställs på korta kontrakt som oftast sträcker sig en månad framåt, att deras prestation hela tiden övervakas genom mobilappen och att de återkommande hotas med uppsägning om de inte presterar tillräckligt bra.

– Det är ruttet. Man kan inte smita undan sitt arbetsgivaransvar genom att gömma sig bakom en app. Det finns inget ”arbetsrätten light” för plattformsföretag, säger Nordmark till HD-Sydsvenskan.

Nordmark uppmanar Foodora och andra plattformsföretag att teckna kollektivavtal.

– Nu är det dags för arbetsgivarna att ta sig till förhandlingsbordet. De här plattformsföretagen borde teckna kollektivavtal och bli en del av den svenska modellen. Det finns inget som hindrar dem, säger hon till tidningen.