Foodora tar upp kampen om e-maten

Foodora ska före årsskiftet öppna tre darkstores med dagligvaror i Stockholm, för snabba leveranser till kunder i Stockholms innerstad. Den första öppnar i vad som tidigare varit ett motorcykelgarage på Högbergsgatan.

Foodora ska satsa på att snabbt leverera hem dagligvarubeställningar till kunder i Stockholm genom sitt befintliga budnätverk, genom att öppna mindre plocklager i Stockholms innerstad.

Hur ska ni kunna bli lönsamma, kommer prisnivån vara högre än i vanliga matafförer?

Nej vi ligger på samma priser som butikerna. Vi tänker inte gå i förlust, vi har varit igång med denna typ av lösningar och på de flesta marknader är vi redan i vinst efter några månader, allting handlar om svenska konsumenter kommer upptäcka och välja att handla med oss, säger Foodoras vd Hans Skruvfors

– Den stora biten är ordervolymen. För att få ihop det kommer det krävas många ordnar per dag.

Foodora ägs av internationella jätten Delivery Hero som agerar inom last mile av restaurangmat och andra varor. Inom dagligvarusegmentet har man funnits sedan ett år tillbaka, på marknader i Mellanöstern, Asien och Sydamerika. Sverige är dock första landet i Europa där man introducerar ”quick commerce” av dagligvaror. I våras lanserade foodora ”quick commerce” – snabba leveranser av andra varor, vilket sker genom att deras bud hämtar i butik liksom tidigare skett med färdigmat.

Hans Skruvfors. Foto Foodora.

”Annan kostnadsstruktur”

Genom ett nätverk av darkstores – lager med ungefär samma sortiment som en närbutik – ska deras dedikerade plockare snabbt kunna plocka kundernas beställningar från den egna plattformen, för att få dem levererade med ett Foodora-bud, så snabbt som inom en halvtimme. Det första lagret ligger på Högbergsgatan 48 på Södermalm, i en 350 kvm stor lokal som tidigare varit motorcykelverkstad.

– Vi har en helt annan kostnadsstruktur än de fysiska butikskedjorna: varorna förvars trängre och högre, utan kassalinjer, med plockare som är väldigt snabba och effektiva, säger Hans Skruvfors.

– Vi behöver inga A-lägen och behöver inte finnas på de finaste gatorna.

Bred budflotta

I den första lokalen kommer drygt 10 plockare arbeta. Beroende på hur stor ordern är kommer den levereras ut med cykel eller ett rymligare fordon, som podtaxi.

– Så fort vi har en beställning över 10 kg i tyngd går den med vår samarbetspartner Bzzt. De är redan ute och kör.

Att en pandemi slog till i världen har garanterat påverkat hur Delivery Heros satsning på dagligvaruhandel på andra marknader slagit ut.

– Pandemin har såklart varit tragisk för världen men för vår business har den givit ett rejält uppsving.

Tre ”markets” före årsskiftet

Tre ”foodora markets” kommer öppna innan årsskiftet, är planen.

– Då kommer vi kunna täcka Stockholms innnerstad, sedan har vi såklart vidare planer efter det.

Foodora har idag en fordonsflotta bestående av dels cyklar men även fossildrivna fordon som mopeder och bilar – utöver de eldrivna podtaxifordonen som samarbetspartnern Bzzt står för.

– Vi håller på och byter ut hela flottan i takt med att leasingavtalen löper ut, det är en process som kommer pågå de närmaste två åren.

Av Klara Eriksson