Förhandlingarna klara: Sassnitz–Trelleborg går i graven

Den 8 april meddelade Stena Line planer på att stänga färjelinjen mellan Trelleborg och Sassnitz permanent. Förhandlingarna mellan Stena Line och de tyska arbetstagarrepresentanterna är nu klara och rederiet slutför nu planerna att stänga linjen permanent. Totalt påverkar beslutet 130 arbetstillfällen i Tyskland.

 – Det är ett mycket tråkigt besked att vi nu beslutat att stänga ”Kungslinjen”, mellan Trelleborg och Sassnitz, en av de äldsta färjelinjerna i Europa. Framförallt är det tråkigt för de anställda som drabbas, för vilka vi har försökt hitta rättvisa lösningar. Men också för folket på Rügen, där den traditionella färjelinjen betydde mycket, kommenterar Niclas Mårtensson, vd för Stena Line.

Färjan F/S Sassnitz som tidigare trafikerade färjelinjen är för närvarande upplagd i Uddevalla Hamn. Stena RoRo tar nu över ansvaret för fartyget och att hitta en ny sysselsättning eller försäljning av F/S Sassnitz. 

– Situationen under de senaste veckorna har varit tuff för alla inblandade. Den långvariga och svåra ekonomiska situationen på grund av minskade frakt- och tågvolymer på linjen i kombination med en drastisk minskning av passagerare på grund av COVID-19 gav oss inget annat val än att stänga linjen för att säkra vår övriga verksamhet på lång sikt. Vi fokuserar nu all kraft på våra övriga linjer och på att se till att Stena Line kommer ur denna krisen så starka som möjligt och väl rustade för framtiden, kommenterar Ron Gerlach, ansvarig för Stena Lines Tysklandslinjer.

Stena Line fortsätter att driva två färjelinjer mellan Sverige och Tyskland. Trelleborg- Rostock med de två fartygen Mecklenburg-Vorpommern och Skåne med 40 avgångar per vecka samt Göteborg-Kiel med de två fartygen Stena Scandinavica och Stena Germanica med 14 avgångar per vecka.