Nestlés foderlogistik igång hos Postnord Landvetter

Nu är verksamheten igång i den första etappen av Postnord TPLs nybyggda lager på Landvetter. Det är den nya kunden Nestlé Purina som flyttat in på 10 000 kvm med sin nordiska djurfoderlogistik under maj.

I maj flyttade Nestlé Purina sin logistik från sin TPL-lösning hos Maersk (gamla Damco) i Arendal till Postnords nybyggda lager på Landvetter.

Lagret, som totalt blir 46 000 kvm och byggs av Bockasjö, ska så klart i september, men den första etappen på 20 000 kvm är redan uppe, och dit har nu Nestlé flyttat sin nordiska foderverksamhet.

– Nestlé samarbetar redan med Postnord på livsmedelssidan sedan många år i Helsingborg, och är jättenöjda med samarbetet där. Det ju en fördel att ha samma samarbetspartner för bägge delarna av verksamheten, med ett liknande upplägg. Vi gör en omvärdering av vår TPL-lösning vart femte år och den här upphandlingen vann Postnord, berättar Christer Lindberg, supply chain-ansvarig för Norden på Nestlé Purina.

Femtedel av lagret

Uppdraget omfattar tjänster inom transport, lagring och plock. Uppdraget kräver närmare 10 000 kvadratmeter och kommer att sysselsätta cirka 25 personer. Nestlé Purina kommer dessutom att använda Kontrolltornet, Postnord TPL:s IT-stöd för styrning och uppföljning av logistikflödet. Enligt Christer Lindberg har flytten gått smidigt och enligt tidplan. Orsakerna till att man valde Postnord TPL var flera:

– De hade den bästa lösningen för oss sett till de paramterar vi tittar på, bland annat kvalitets- och miljökrav, men också kontroll över vilka underleverantörer som anlitas för att utföra transporterna i hela kedjan. Vi är Nestlé och kommer att bli skärskådade så vi behöver ha koll på vår logistik. Sen använder vi Postnords kontrolltorn, som gör att även våra små kunder kan få tillgång till track & trace-för sina varor.

Vi är Nestlé och kommer att bli skärskådade så vi behöver ha koll på vår logistik.

Postnords TPL-lager största bygget 2020

Postnords nya anläggning på Landvetter är 2020 års största logistikbygge i Sverige. För Postnord har den största utmaningen varit att få den nya fastigheten klar i tid, och att klara flyttprocessen, berättar Mårten Koshko, affärsutvecklingschef för Göteborgsregionen på Postnord TPL.

– Vi har dock varit väl förberedda och tillsammans med Nestlé Purina gjort en detaljerad flytt- och driftsplanering som har fallit mycket väl ut utan några störningar för Nestlé Purinas kunder, kommenterar Mårten Koshko.

Nestlé Purinas sortiment består av hund- och kattmat, primärt för försäljning i butik men även specialprodukter som säljs hos veterinärer. Mottagarna av produkterna är butiker, kliniker och djursjukhus på den svenska, danska och norska marknaden.

– Framförallt är det butiksförsäljning, men i Sverige har vi ett nytt samarbete där vi även säljer till djurklinikerna.

Göteborg rätt för Nestlé

Enligt Christer Lindberg är Göteborg ett naturligt val av logistikläge för dem.

– Vi har vår tillverkning i Europa och försöker ta så mycket av transporterna som möjligt på sjö, och då är Göteborg den första hamnen man kommer till i Sverige. Sen har vi mycket kunder i Norge så att flytta TPL-verksamheten till t ex Helsingborg skulle vara att lägga till 30 mil körning söderut bara för att vända norrut igen.

Vi har vår tillverkning i Europa och försöker ta så mycket av transporterna som möjligt på sjö, och då är Göteborg den första hamnen man kommer till i Sverige

Att livsmedelshanteringen ligger i Helsingborg är däremot naturligt, menar Christer Lindberg, inte minst för att Zoega-fabriken ligger där.

Att lokalt i Göteborgsregionen flytta Purinas logistik från Arendal till Landvetter menar han också ger logistiska fördelar.

– Landvetter ligger väldigt bra till för uttransporter, med smidig tillgång till riksvägarna, utan att först behöva ta sig igenom hela Göteborg.

Av Hilda Hultén