Norska nätapoteket Farmasiet är först ut i Norden för att automatisera receptläkemedelshanteringen.
– Det är otroligt effektivt och det blir väldigt lite fel. Jag förstår om de svenska nätapoteken är avundsjuka, säger Farmasiets logistikdirektör Ane Wisløff-Høgestøl, när hon visar runt i bolagets lager i Vestby.
Artikel ur Dagens Logistik nummer 3 2024
Sedan förra hösten sköter Norges största nätapotek Farmasiet logistiken i egen regi i en 8 000 kvm stor lokal invid E6an i logistikområdet Vestby, fyra mil sydost om Oslo. Tidigare hade e-handlaren logistiken i en TPL-lösning hos Prime Cargo i samma område.
– Vår TPL-lösning fungerade bra men vi kom till slutsatsen att det är lättare att få saker precis som man vill när man gör det själv – och att det är enklare att hantera tillväxten vi siktar på, säger Farmasiets logistikdirektör Ane Wisløff-Høgestøl.
Hon har bakgrund som konsult på Deloitte och blev headhuntad till jobbet som logistikdirektör på Farmasiet från en tjänst inom logistikutveckling på livsmedelsjätten Tine (Norges motsvarighet till Arla).
– Jag hade flera olika roller under mina år på Tine, både inom affärsutveckling, lagerdrift och strategisk försörjning. Det var jättekul men Farmasiet verkade vara ett coolt ställe att jobba på. När frågan kom om att leda projektet med att plocka hem logistiken i egen regi kunde jag inte stå emot – jag älskar förändringsprojekt.
Flytten och uppstarten av det nya lagret har gått förhållandevis smidigt, mycket tack vare grundligt förarbete.
– Flytten fick ta sin tid och intrimningen pågår fortfarande, men i stort har det fungerat bra från start. Som allt annat krävs det mycket övning för att bli riktigt bra på något, och att driva ett lager är inget undantag.
Främst är det egen personal som jobbar på Farmasiets lager.
– Vi är drygt 25 personer idag, men vi växer. Jag tror att det är svårt att bygga en framgångsrik logistik utan egen personal.
”Bara EN A-frame!?”
Tipset om att besöka just Farmasiet kommer från Moderne Transports chefredaktör Øyvind Ludt,
som pitchar in lagret som ”Norges coolaste automationslager” och Ane som Norges coolaste logistikchef.
Lagret är utrustat med automation från Knapp, bland annat en A-framelösning, och jag lyckas direkt sätta en svensk översittarton med min första följdfråga: ”Va, har ni bara EN A-frame!? Apotea har fem stycken i Morgongåva”.
– Ja, vi är ju betydligt mindre än Apotea: Vi omsatte 600 miljoner NOK 2023, och Apotea omsätter över fyra miljarder, så vi har ”bara” en A-frame. Men sen har vi något som Apotea inte har – men säkert önskar att de hade, kontrar hon med.
Automatisk recepthantering
För receptbelagda läkemedel finns nämligen ett separat automatiserat flöde genom Knapps ”Pack2Patient”-lösning, som Farmasiet är först ut i Norden med.
– Våra farmaceuter gör den läkemedelsfackliga kontrollen digitalt, men automationen ser ser till att det blir rätt etikett på rätt förpackning till rätt kund. Vi sparar otroligt mycket arbetskraft på den här lösningen.
I Sverige finns regler som säger att farmaceuter måste sköta hanteringen av receptbelagda läkemedel. Farmasiet har nära kontakt med svenska nätapotek som Apoteket och Apotek Hjärtat, som följer Pack2Patient med intresse.
– De hoppas såklart att reglerna ska ändras även i Sverige, så att också de kan automatisera det receptbelagda flödet.
Farmasiet har 10 farmaceuter anställda, att jämföra med Apoteket och Apotek Hjärtat, som har ett 50-tal vardera i sin e-handel.
– De omsätter ungefär dubbelt så mycket som oss, men det är ändå jättestor skillnad.
Automation från Knapp
Hjärtat i automationen är ett bansystem (Central Belt System) specialdesignat för läkemedelsförpackningar, som syr ihop varuflödet från kartongresning till kartongförslutning. Det löpande plocket sker antingen manuellt eller automatiskt i en A-frame, och receptbelagda läkemedel hanteras i Pack2Patient-lösningen. Automationen kompletteras med manuellt plock från flowracks och ställage som svenska EAB levererat.
Anläggningen är designad för att klara 6 000 orderrader per timme. Där är man dock inte än:
– Vi har byggt för tillväxt: I november förra året hanterade vi mellan 4 000 och 6 200 beställningar per dag, men volymerna växer.
Lösningen gör att de flesta beställningar kan hanteras helt utan manuell handpåläggning, och att upp till 95 procent av ordrarna kan sampackas, med receptbelagda läkemedel, receptfria läkemedel, medicinska förbrukningsvaror och andra kommersiella varor i samma leverans. Normalt tar en beställning bara 10–15 minuter från order till att den är packad och adresserad för leverans.
TEXT & FOTO: HILDA HULTÉN