Fredagsmys – nu på returpall

Orkla har inlett ett nytt samarbete med Svenska Retursystem, där bolagets snacksprodukter från anläggningen i Filipstad börjar transporteras på returpall istället för på träpall.

I början på april startade livsmedelstillverkaren Orklas affärsområde Confectionery & Snacks omställningen av sin produktion i Filipstad till returpallar. Uppskattningsvis kommer anläggningen att använda 350 000 returpallar per år, och genom pallbytet räknar Orkla med att minska koldipxidutsläppen med 28 ton per år.

Helpall grå är anpassad för automatisk hantering, och har en beräknad “livslängd” på 15 år. Enligt Svenska Retursystem är en fördel att pallen inte avger damm eller träflisor, vilket ger en mer hälsosam arbetsmiljö genom hela flödet.

Orkla Confectionery & Snacks ingår i den norska Orkla-koncernen och bildades 2014 när OLW och Göteborgs Kex gick ihop. Orklabolagen i Sverige omsätter nära 7 miljarder SEK och har drygt 3 000 anställda på 18 anläggningar och kontor. Svenska Retursystem driver och utvecklar dagligvarubranschens gemensamma retursystem för distribution av varor med returlådor och pallar.