Gordons ellastbilar kan inte köras i Sverige

Gordon Delivery har köpt in tio eldrivna lätta lastbilar med aktiv kylning av typen Maxus för distributionen i Köpenhamnsområdet. “Vi skulle väldigt gärna köpa in dessa även på den svenska marknaden, men det är tyvärr inte tillåtet idag” säger Gordons vd Ali Ghoce.

Ur Dagens Logistik nr 2 2023

Gordon har 230 lätta, kylda lastbilar i sin nordiska fordonsflotta för last mile-distribution av matkassar, köttlådor,  läkemedel och dagligvaror. Bolaget jobbar med en omställning av fordonsflotta, där starten har varit att köpa in tio ellastbilar av typen Maxus E-Deliver 9.

– Det var egentligen det enda alternativet som fanns för att elektrifiera våra transporter. Nu har vi testat den i trafik under våren på de kortare rutterna och vi är nöjda. Vi skulle väldigt gärna köpa in den här bilen även till Sverige, säger Ali Ghoce, vd och grundare på Gordon när vi träffas i Köpenhamn för att titta på de nya bilarna.

Rätt lätt att ställa om

Danmark är Gordons andra största marknad och 30 procent av omsättningen kommer härifrån. Åtta av de nya elbilarna kommer användas för distribution i Köpenhamnsområdet, och två av dem kommer flyttas till Århus. Att börja köra på el var inte så svårt.

– Vi fick göra några små förändringar i vårt ruttoptimeringssystem, och lägga till parametern fordonsstyp där elbilarna enbart väljs för de kortare rutterna, berättar Ali Ghoce.

I Danmark körs matleveranser ut med ellastbilar, något som inte är möjligt i Sverige.  Ali Ghoce, Sertan Topalek och Karolis Valaitis, driftledare vid Gordons terminal i Köpenhamn. Foto Klara Eriksson.

Han får medhåll av Sertan Topalek, manager för Gordons DC för Köpenhamnsregionen, i industriområdet Avedøre Holme, söder om stadskärnan.

– De har funkat bra, de är tysta och fina att köra. Det stora problemet är att vi inte fått våra snabbladdare ännu, vilket gör att vi ibland laddat dem hos Cirkle K och andra kedjor. Det har varit dyrt och tagit en timme extra för chaufförerna, säger Sertan Topalek.

Snabbladdarna som beställdes samtidigt som bilarna skulle har varit levererade för länge sedan, men har fördröjts – nu väntas de om en månad.

– Även elpriset har ju varit något av en chock, vi beställde ju bilarna innan det sköt iväg. Om man tycker att elpriset är högt i Sverige har man inte varit i Danmark, säger Ali Ghoce.

Dessutom väntar man på att få ytterligare kapacitet i sin elnätsanslutning, ett problem man kommer ha på flera terminaler om fler elfordon köps in.

– Kommunen hänvisar till nätägaren och tvärtom, så det väntar vi också på, säger Ali Ghoce.

Vill fortsätta elektrifiera

Men trots dessa motgångar på laddsidan vill man fortsätta elektrifieringsresan, och det kommer att gå ganska enkelt i Danmark och i Norge, som anpassat sin lagstiftning enligt det EU-direktiv som gör det möjligt att höja viktgränsen för lätta lastbilar, så att även de tyngre ellastbilarna ska kunna framföras med B-körkort. I Sverige har dock detta ännu inte skett. Förre infrastrukturministern Tomas Eneroth gav Transportstyrelsen i uppdrag att utreda frågan, men myndigheten avstyrkte en regelförändring.

– De hänvisar till att det skulle vara svårt att avgöra hur mycket som är batteri på bilen, vilket jag tycker är konstigt, för så många fordon finns inte – det borde vara ganska lätt att jämföra. Dels hänvisar de till att man lika gärna kan köra dem med C-körkort, vilket tyder på att de inte vet hur branschen fungerar: Det är inte ett alternativ.

Enorm chaufförsbrist

Bristen på chaufförer med C-körkort är enorm och vill man se elektrifierade matleveranser, måste man ändra viktreglerna, konstaterar Ali Ghoce.

– En kylbil har ju dessutom ytterligare ett batteri för kylutrymmet, utöver det som driver motorn.

Gordon är inte ensamma om att lyfta den här frågan, i ett öppet brev till infrastrukturminister Andreas Carlsson (KD) i mars lyfter flera representanter för branschen frågan och ber om en regeländring. Andreas Carlsson har ännu inte uttalat sig i frågan.

Av Klara Eriksson

Maxus  E-Deliver 9

Den Maxus-bil som Gordon köpt in har lika lika mycket lastutrymme som andra lätta kylbilar, 18 kubik, och en räckvidd på 15 mil. Den har ett batteri som driver bilen och ett batteri som driver kylaggregatet, men en teknisk lösning gör att dessa batterier kan samarbeta för att garantera att lastutrymmet alltid håller rätt temperatur. Kylbilen väger drygt 4,2 ton fullastad, 700 kg mer än viktgränsen i Sverige, och får därför inte framföras med B-körkort. Fordonstypen kommer från en av de största biltillverkarna i Kina, SAIC Motor, som i nästan 40 år har tillverkat Volkswagen i Kina.