Gotland får egen gymnasial transportutbildning

Gutegymnasiet har fått tillstånd att starta en transportutbildning på Gotland, som har saknat förarutbildning i flera år.
– Det betyder oerhört mycket för transportbranschen på Gotland och ungdomarnas framtid på ön, kommenterar Marcus Ljungberg, regional projektledare på TYA.

Transportinriktningen försvann från Gotland 2017. Regionen fattade beslutet att avveckla för att spara pengar då utbildningen var dyr. Men de senaste fyra åren har runt hälften av åkerierna på Gotland uppgett att de haft problem att rekrytera förare.

– Det är ofta anledningen till att man lägger ner, man ser inriktningen som dyr. Men det är ett väldigt kortsiktigt tänk. Tittar man istället på hur snabbt man får igen pengarna så är det inte dyrt. Ungdomarna går direkt ut i jobb och vi säkrar våra viktiga transporter för samhället, kommenterar Marcus Ljungberg, regional projektledare på TYA.

– Inom några år har vi många förare som går i pension. Vi kommer ha stort behov av att anställa nya kompetenta medarbetare. Redan nu löser vi sommarens semestrar genom att fråga de som valt att gå i pension, kommenterar Emelie Gardell, personalchef på Gotlands Bilfrakt.

Nu slipper gotländska ungdomar åka till fastlandet för att gå transportutbildning på gymnasiet. Foto: Emanuel Hedberg.

Transportbranschen på Gotland har under lång tid kraftsamlat för att skapa förståelse hos beslutsfattare om branschens kritiska kompetensförsörjningsbehov och dess roll i samhället. Nu har beslutet fattats: Det kommer en ny gymnasial transportutbildning. Om allt går enligt plan kommer den dra igång läsåret 2025/2026.

– Vi vill inte tappa arbetskraft när branschen på Gotland ropar efter duktiga förare. Nu kommer åkeriföretagen äntligen kunna kompetensförsörja på hemmaplan, kommenterar Marcus Ljungberg.