Grundstött fartyg läcker olja och diesel

Tidigt på söndagsmorgonen gick ropax-fartyget Marco Polo på grund utanför Hörvik i Pukaviksbukten utanför Blekinge. Passagerarna har evakuerats, men fartyget läcker nu diesel och olja. Marco Polo var på väg från Trelleborg till Karlshamn.

Arbete pågår nu av Sjöräddningssällskapet och räddningstjänsten för att samla upp oljan som läckt ut, och som redan nått land i Sölvesborgs kommun, det rapporterar SVT.

– Det ser inte så bra ut eftersom vi inte ser så mycket. Sikten är fruktansvärt dålig, men vi har haft många båtar ute som kört runt om – och det är tjockt med olja. Framförallt en bit norr om Hörvik där vi befinner oss nu, säger Anton Kock, sjöräddare på Sjöräddningssällskapet, till SVT.

Färjan Marco Polo var på väg från Trelleborg till Karlshamn. Ombord fanns 41 passagerare och 29 besättningsmedlemmar, ingen skadades när fartyget gick på grund.

Färjan avvek av okänd anledning från sin vanliga rutt innan den gick på grund. Senare meddelade också Kustbevakningen att de inleder en förundersökning om brott i samband med grundstötningen.

– Det är en förundersökning gällande brott mot sjölagen, säger Jonatan Örn, förundersökningsledare på Kustbevakningen, till P4 Blekinge.