Ica lanserar pakettjänst

Ica lanserar en ny tjänst: Ica Paket, genom IcaX – koncernens innovationshubb. Tjänsten blir en konkurrent i egen regi till de aktörer som idag har ombudstjänster eller paketskåp hos Ica. “Vi är väldigt stolta över att vi äntligen gått live med ICA paket”, säger Samuel Young, chef för IcaX.

Ica lanserar en egen paketombudstjänst, liksom paketboxtjänst, med start i södra och västra Sverige. 9 av 10 Ica-butiker är redan idag paketombud eller har ett paketskåp idag, och nu får de butiker som vill även möjlighet att stå värd även för Icas nya pakettjänst: Ica Paket.

– Vi är väldigt stolta över att vi äntligen går live med ICA Paket och vi är övertygade om att det finns många e-handlare och kunder som kommer att vilja testa tjänsten. Vår förhoppning är att tjänsten är utrullad i hela landet inom kort. 9 av 10 ICA-butiker är paketombud eller har ett paketskåp idag, säger Samuel Young, head of IcaX.  

Samuel Young. Foto TT/Jessica Gow

Ica innovationsben IcaX har jobbat med innovationer inom paketlogistik i två år, och ligger även bakom utrullningen av Icas egna paketskåp, som kommer nyttjas för Ica Paket -tjänsten.

Tjänsten finns idag tillgänglig i södra och västra Sverige och finns som leveransval för boende i områden där någon av de drygt 100 ICA-butikerna som anslutit sig till tjänsten finns.

Öka fyllnadsgraden

Den nya tjänsten lanseras tillsammans med Ingrid och Early Bird, där Early Bird kommer sköta transporten från e-handlarens lager till Ica-hubben.

“Vi använder vår logistik till inhämtning, sortering och transport till ICAs hubbar, där deras befintliga transporter till butikerna med mat tar med paketen.  Early Bird har också utvecklat en techplattform till ICA för att understödja kundresan, kopplingarna till TA-system och kunder samt logistikens set-up.” förklarar Pelle Lönn i ett mejl till DL, som dock är öppen för att samarbetet utvecklas.

“Early Birds roll är framförallt inom operations och tech, men vi har löpande dialoger om utveckling tillsammans med ICA.”

Adlibris första e-handelskund

TA-leverantören och fraktväljaren Ingrid kommer koordinera det nya leveransalternativet, så att det visas för “rätt konsument i rätt ögonblick”.

– På Ingrid har vi arbetat intensivt tillsammans med ICA, Adlibris och Early Bird under en längre tid med denna tjänst som vi ser som en central del i framtidens svenska e-handelslogistik, kommenterar Anders Ekman, medgrundare för Ingrid.

Adlibris som är Nordens största nätbokshandel har anslutit sig till pakettjänsten.

– Vi är glada över att Adlibris är först ut med ICA paket och att vi är en utvald partner till Ica i deras nya satsning. Med ICA paket stärker vi Adlibris leveranserbjudande ytterligare och vi är övertygade om att våra kunder kommer att uppskatta detta nya leveransalternativ, kommenterar Nicklas Törnqvist, supply chain manager Adlibris.

Enligt Samuel Young på IcaX, handlar den nya tjänsten idag bara om att starta ett eget leveransalternativ i Icas regi – med utlämning antingen över disk eller i paketskåp, och inte om att Ica kommer att lagra e-handlares varor, eller transportera dem till dörren.

– I dagsläget finns inga sådana planer säger Samuel Young, IcaX.

Av Klara Eriksson