Hackaton för hållbar last mile-logistik

IT-företaget Consid och last mile-aktören Budbee arrangerar ett hackaton inom AI och Machine Learning, för att ta fram nya och innovativa lösningar för hållbara och effektiva e-handelsleveranser.

E-handeln fortsätter att öka efter rekordåret 2020. Bara under det första kvartalet 2021 växte den med 53 procent. En stor utmaning för branschen är att tillhandahålla hållbara och effektiva leveranser. It-konsultbolaget Consid och det Svenska teknikföretaget Budbee går nu samman i ett AI/ML-hackathon för att ta fram nya innovativa och hållbara lösningar för framtidens e-handel.

Consid har tidigare anordnat hackathonet tillsammans med bland andra Riksbyggen, IRONMAN och Globhe Drones. I år är det alltså Budbee som varit med och format den hållbarhetsnära utmaningen som ska lösas med hjälp av de tävlandes algoritmer.

– De tävlande i årets upplaga av Considition ska optimera leveransflöden, underlätta budbilschaufförers beslutsfattande i realtid och öka den miljömässiga hållbarheten genom att skapa innovativa självlärande algoritmer. Gamification-delen av utmaningen kan liknas vid en väldigt avancerad version av det klassiska spelet Tetris. Jag hoppas och tror att initiativet resulterar i lösningar som direkt, eller indirekt, kan bidra till att e-handelslogistik blir ännu mer hållbar, kommenterar Axel Möller, CTO på Budbee.

Den 30 september drar en två veckor lång träningsperiod i gång för de tävlande. Själva hackathonet går av stapeln den 14 oktober när Consid och Budbee öppnar sina kontor för att välkomna tävlande, som såklart även kan tävla på distans. Tävlingen livesänds även från en studio där alla är välkomna att vara med och följa resultatet.

– Den ökande e-handeln är en av de stora digitala samhällsomvälvningarna som vi befinner oss mitt i. Det är otroligt spännande att årets AI/ML-hackathon, Considition, går ut på att hitta hållbara och innovativa lösningar för att effektivisera e-handelslogistiken. Den självklara partnern i det här är förstås Budbee. Målet är att skapa algoritmer för att effektivisera logistiken och att göra den mer hållbar. Precis som tidigare år kommer Considition att göra skillnad på riktigt, kommenterar Peter Hellgren, vd på Consid.

Vinnarna av kodtävlingen får åka på en weekend till Baltimore, Maryland, USA i juli 2022 för att besöka International Conference on Machine Learning (ICML).