Hållå där – Anett Berger Sørli

Anett Berger Sørli är investment director på Bring Ventures, norska posten-ägda Brings riskkapitalben, som nyligen gick in på ägarsidan i norska uthyrnings-startupen Sharefox och svenska returtjänsten Easycom.

Ur Dagens Logistik nr 4 2022 – nytt nummer ute nu.

Bring investerar ju en massa i e-handelslogistik, vad vi kan se: vi har noterat Dreamlogistics, Sharefox och nu Easycom, är det fler?

– Ja, några fler är det ju, det är Tise, en norsk second hand-plattform som blivit oerhört populär först i Norge och nu också i Sverige. Wanda, en plattform för förvaring, delning och omhändertagande om dina saker. Vi har också investerat i Dintero, en betallösning som riktar sig mot e-handlare. För ett år sedan investerade vi dessutom i TWO som är en betallösning för e-handel för företag. Det sista två är kanske inte riktigt logistik, men det vi fokuserar på är att förenkla vardagen för våra kunder och bidra till att möjliggöra framtidens hållbara handel.

– Vi tänker att alla dessa bolag har smarta lösningar som möjliggör framtidens cirkulära handel och gör vardagen enklare för våra kunder. Sharefox har jättesmarta applikationer som gör det möjligt att hyra ex. verktyg i stället för att köpa nya, Easycom gör returfrågan mycket mer hållbar. Vi vill stötta innovationer som möjliggör en hållbar handel och vara en möjliggörare för dessa bolag framåt med smarta logistiklösningar.

Hur hjälper det er i er affär?

– I en framtida, hållbar värld där man hyr, och köper begagnat är man avhängig av gode och anpassade logistiklösningar och de vill vi erbjuda. Vi investerar i startupbolag, men vad många inte vet är att vi också har egna startups i koncernen. AMOI, som är en marknadsplats för lokal handel där man kan få varor från olika butiker direkt hem till dörren, och så har vi vårt egenutvecklade lastmilesystem GLOW, som förutom av oss själva också används av flera europeiska budbolag.

Vad är er vision för Brings roll som företag i framtiden?

– Vi önskar att vara i förarsätet för gröna logistikleveranser och bidra till att göra det enklare att ta hållbara val i vardagen. Vi elektrifierar hela vår flotta och i Sverige har vi som mål att alla våra leveranser ska vara fossilfria 2025. För att klara det högt satta målet behöver vi ställa om fordonsflottan och investera i laddinfrastruktur. Men om vi ska nå målet behöver vi också investera i bolag som har lösningar på de utmaningar vi står inför. Av den anledningen har vi till exempel investerat i Elonroad, som bygger en lösning som gör att man kan ladda lastbilar genom skenor eller plattor i marken. Som en stor aktör har vi möjlighet att påverka och då väljer vi att vara en möjliggörare och hjälpa dessa mindre innovatörer som stödjer våran vision framåt.

Av Klara Eriksson