Han blir ny nordenchef på Swisslog

Johan Kristofferson, med lång bakgrund från flygindustrin, är ny Head of Sales och managing director för Swisslog i Norden sedan slutet av maj.

Johan Kristoffersson tilträdde sin nya tjänst hos automationsleverantören Swisslog i slutet av maj. Han kommer att dela vd-posten för Swisslog i Norden med Olle Johansson, som tog över posten efter tidigare vdn Lars Hultén förra våren. Han ersätter också Lars Rosencrantz som Head of Sales, som haft tjänsten tillfälligt sedan en tid, och som nu gått vidare till nytt uppdrag.

Johan Kristoffersson studerade teknisk fysik vid Chalmers Tekniska Högskola fram till 2002, och jobbade därefter inom mjukvaruinduistrin. De senaste 19 åren har han haft olika säljledande roller i flygplanstillverkaren Boeings organisation för flight operations. Närmast kommer Johan Kristofferson från rollen som Regional Sales Director, Digital Solutions Europe på Boeing.

– Det känns oerhört roligt och inspirerande att få byta bransch, men att samtidigt få fortsätta att jobba med komplex försäljning av omfattande projekt med mycket teknikinnehåll, långa processer och höga krav på värdeskapande, kommenterar Johan Kristoffersson och betonar att han är ödmjuk inför att nu lära sig mer om lagerautomation och intralogistik. 

Johan Kristofferson. Foto Swisslog

Som ledare i stora, komplexa organisationer framhåller Johan bland annat sin personliga grundtrygghet, engagemang och förmåga att entusiasmera sina medarbetare. 

– Människor beskriver mig ofta som tydlig med vad jag vill åstadkomma och att jag förmedlar en smittande övertygelse om vart vi ska. Jag tycker själv att jag har ett positivt och modernt ledarskapstänkande där jag sätter laget i centrum och vill skapa en miljö och kultur som människor kan frodas i, och där de gemensamma prestationerna är i fokus.

I Swisslog och branschens nuvarande marknadssituation, där efterfrågan överstiger leveransförmågan, kommer Johans fokus vara på att skapa struktur, systematik och prioritera resurser på rätt sätt.

– Det är förstås en avundsvärd situation, samtidigt som det gäller att klara av alla de åtaganden vi har gjort och gör på ett för kunderna bra sätt. Här gäller det att se till att vi jobbar bra tillsammans i organisationen, är synkade och arbetar mot samma mål. Att få hela lösningen att fungera bra med design, realisering, support, sälj, marketing och så vidare. 


Johan Kristofferson är gift, har två barn och bor i Öjersjö, strax utanför Göteborg. På fritiden ägnar sig familjen gärna åt skidåkning, golf och alla fyra tog nyligen dykcertifikat.