Hög standard?

KRÖNIKA: “När det gäller informationshantering borde vi fråga oss om de standarder vi skapade för decennier sedan fortfarande är nödvändiga” det skriver Per Olof Arnäs i Dagens Logistik nr 3 2024.

“Tänk om vi alla kunde använda samma språk! Då skulle allt bli mycket bättre.”

Så låter det ofta när man diskuterar förbättringar i logistik- och transportsystem. Inom supply chain management vet vi att datadelning och helhetsperspektiv är avgörande för framgång. Om alla i ett system har samma information kan beslut fattas med minimal osäkerhet.

Denna teoretiska vision – där alla vet allt och alla agerar för systemets bästa – har funnits sedan Henry Ford gick i kortbyxor.

Verkligheten, å andra sidan, håller betydligt lägre standard än så.

På 1980-talet, när datorer behövde exakta instruktioner för att automatisera processer, blev det tydligt att informationsdelning i en försörjningskedja var ett stort hinder. Fordonsindustrin insåg detta och skapade ODETTE-standarden 1984 för att möjliggöra kommunikation mellan aktörer. ODETTE används fortfarande, och deras budskap är tydligt: “Digitalisation demands Standardisation.”

Standarder har varit nödvändiga. För att en underleverantör i Spanien ska kunna leverera komponenter till BMW, Volvo eller Jaguar måste det finnas gemensamma sätt att skicka information såsom ordrar, transportbokningar och lagersaldon. I sådana komplexa system är standarder oumbärliga. Men om vi skulle börja från scratch idag 2024, med dagens teknik, skulle vi verkligen göra på samma sätt.

Modern AI har en häpnadsväckande förmåga att hantera data från olika källor och format. Inte bara det – den kan omvandla informationen till ett format som gammelsystemen förstår. 

För 40 år sedan var databaser och formatregler viktiga. Hur ett datum skrevs, om decimaltecken var en punkt eller ett komma – allt detta spelade roll. För att kunna kommunicera krävdes detaljerade överenskommelser om hur data skulle representeras. 

Men nu är frågan om dessa standarder fortfarande verkligen behövs…

Prova att fota ett dokument eller en produktetikett, ladda upp i ChatGPT och se vad som händer. Modern AI har en häpnadsväckande förmåga att hantera data från olika källor och format. Inte bara det – den kan omvandla informationen till ett format som gammelsystemen förstår. 

Om syftet är att förenkla kommunikation och informationsutbyte och om nu AI kan tolka och processa data från olika källor, i olika format, och omvandla dem till användbara format i realtid – varför hålla fast vid gamla standarder? 

Ta en paus och fundera på vad detta innebär. 

Vi kan nu tolka data från olika källor och omvandla dem till vilket format som helst. Vi kan nu också automatisera detta på en nivå som hade gjort Henry Ford grön av avund. 

Vissa standarder är förstås fortsatt nödvändiga, som EAN-koder, A4-papper och USB-C. De löser praktiska problem i vår vardag. Men när det gäller informationshantering borde vi fråga oss om de standarder vi skapade för decennier sedan fortfarande är nödvändiga. Det är som att jämföra telex med sociala medier. Ja, det är mer komplext, men också fullt av nya möjligheter.

Vi människor har alltid anpassat oss till tekniken. Nu har vi äntligen chansen att få tekniken att anpassa sig till oss. Det är en möjlighet vi inte bör missa. Dags att vi höjer vår standard helt enkelt. 

What a time to be alive.

Per Olof Arnäs

Senior rådgivare inom ny teknik