Ica automatiserar fryslagret i Västerås

Ica Sverige har tecknat avtal med TGW om en automationslösning till Icas framtida fryslager i Hacksta, Västerås. Lagret börjar byggas i höst och ska tas i drift 2026.

Icas planerade fryslager i Hacksta. Bild: Ica Fastigheter

I december 2021 avslöjade Ica sina planer på att fortsätta expandera och utveckla logistikverksamheten med ett nytt högautomatiserat fryslager på 23 000 kvadratmeter i Hacksta, Västerås. Nu är det klart att TGW kommer att leverera automationslösningen för lagerdriften av det nya lagret.  

−Inom Ica utvecklar vi ständigt verksamheten för att ha moderna och effektiva lösningar för de olika logistikflödena. Med TGWs expertis och beprövade teknik i fryst lagermiljö får vi en framtidssäkrad lösning som kommer bidra till både ökad effektivitet och förbättrad arbetsmiljö för våra medarbetare. TGWs automationslösning är väl anpassad för den logistikverksamhet vi bedriver och kommer bidra till att stärka varuförsörjningen till butik, kommenterar Emma Lindström, logistikdirektör, Ica Sverige. 

TGWs automationslösning för Ica i Hacksta. Bild TGW

Lösningen från TGW består i ett 30 meter högt helautomatiserat palllager med ett dynamiskt skyttelsystem som ger direkt tillgång till varje produkt i Icas fryslager, vilket kortar ledtiderna för butiksplocket. Varorna skickas i sekvens och packas butiksspecifikt vid hel-eller delautomatiserade packstationer, som packar butiksordrarna på rullvagnar. de olika delarna av automationslösningen koplas samman av energieffektiva transportband för pall- kartong och paket. Alla moduler i lösningen har utvecklats och testats för att fungera i temperaturer på -25 grader.

Automationslagret kommer att öka effektiviteten i Icas processer och snabba på leveranserna till butik.

Vi är glada att följa Ica som partner på deras automationsresa. Tillsammans skräddarsyr vi en intralogistiklösning som passar den svenska marknaden och implementera en lösning som sätter nya standarder, kommenterar Kristian Brink, projektsäljare på TGW Scandinavia.

Första spadtaget för det nya fryslagret sker under hösten 2022 och anläggningen planeras tas i drift i början av 2026. Hur mycket Ica investerar i den nya lagerautomationen framgår inte av pressinformationen.

Av Hilda Hultén