Ica bygger nytt Västeråslager

Enligt uppgifter till VLT kommer Ica att bygga ett nytt lager på Hackstaområdet i Västerås, intill sitt befintliga. Ica Fastigheter har inte velat kommentera detaljerna kring bygget.

Ica Fastigheter köpte loss sitt befintliga lager på drygt 100 000 kvm i Hackstaområdet Västerås våren 2020 av Saltängen Property Invest för en dryg miljard SEK. Bolaget äger sedan länge stora markområden intill det befintliga lagret, och nu finns alltså planer på expansion:

– Ica har för avsikt att bygga ett nytt lager intill nuvarande lagerverksamhet i Västerås, som kommer att hantera lagerhållning och ny spridningspunkt, säger Gabriella Ohlzon, pressansvarig på Ica Gruppen till VLT.

Vilken typ av lager det handlar om vill hon inte kommentera. Inte heller hur stort det blir eller ungefär hur många arbetstillfällen lagret kommer att ge.

– Västerås är en betydelsefull distributionshub och vi jobbar ständigt med att säkra framtidens logistikförsörjning men vi är fortfarande i ett väldigt tidigt skedde och alla beslut är inte fattade än. Vi återkommer gärna lite längre fram, säger Gabriella Ohlzon til VLT.

Närmare besked om lagerbygget ska komma 2022, men det handlar om drygt 100 nya jobb till Västerås, enligt VLT.

Stora planer framåt

Ica har också planer på att bygga ett omkring 65 000 kvm stort lager i Brunna, intill bolagets nya e-handelslager på 32 000 kvm i området. I våras sa Icas logistikdirektör Emma Lindström att man planerar för fler e-handelslager i landet, och även mindre, lokala spridningspunkter för e-handeln.

Emma Stille, Foto Hilda Hultén

– Vi tänker oss att vi kanske plockar centralt i Stockholm och har en lokal spridningspunkt i exempelvis Västerås, där vi får hyfsat kort ledtid och optimerade transporter ut till kund, sa Emma Lindström vid Plan-konferensen i april.

På sikt tror Emma Lindström på att Ica kommer att ha två e-handelslager i Stockholm; dels Brunna för norra delen och ytterligare ett i södra Stockholm.

– Dels tror jag inte på för stora enheter när det gäller lager, men också för att transportavståndet till kunderna är väldigt viktigt för hemleveranser av mat. Sen tror jag att det även kommer att finnas ett e-handelslager i Malmö.

Icas lagerdriftschef Emma Stille avslöjade under tisdagens prisutdelning av Årets Logistiketablering att det finns stora planer för Icas logistik framåt:

– Det är en oerhört spännande tid och händer jättemycket framåt, men det är inget vi kan prata om än.

Av Hilda Hultén