Icas Brunna-lager “up and running”

Icas nya Ocado-automatiserade e-handelslager i Brunna togs i drift igår den första december. Lagret var en av finalisterna till priset Årets Logistiketablering 2021, och är det första högautomatiserade lagret för livsmedel i Sverige.

Dagens Logistiks redaktion har velat besöka Icas nya e-handelslager under hösten, som en del i juryarbetet för priset Årets Logistiketablering, men fått blankt nej.

– Vi kunde inte ta emot juryn på besök i lagret just nu eftersom vi är i en väldigt känslig uppstartsfas just nu. Men när vi är i full drift kommer vi att sysselsätta upp emot 500 personer i Brunna. Att göra e-handeln med mat lönsam är ju en ödesfråga för hela branschen, och med det här lagret så tar vi ett väldigt viktigt steg mot det, sa Emma Stille vid prisutdelningen, då Ica fick ta emot diplom som “finalist”.

Emma Stille, Maria Kristensen, Patrick Mattsson. Foto Hilda Hultén.

Robotar i farten

Nu har dock lagret tagits i drift, vilket enligt ett pressmeddelande skedde i går. Under 2020 ökade Icas e-handel med 117 procent och livsmedelskedjans ambition är att “skapa en e-handel som kommer att kunna växa med Icas behov under många år framöver”. Tekniken ger handlarna “rätt förutsättningar för att skapa en onlinebutik som är lönsam, effektiv och kan anpassas till handlarnas unika behov”, skriver Ica.

– I samarbete med brittiska Ocado, som är världsledande på e-handel med mat, har vi utvecklat en ny plattform som är skalbar för framtidens behov. Partnerskapet med Ocado ger förutsättningar för att förbättra Icas kunderbjudande och effektivisera e-handeln inom livsmedel och på sikt också för fler produktområden, kommenterar Anders Svensson, vd Ica Sverige, i pressmeddelandet.

Beslutet att satsa på automation för att öka effektiviteten i plocket tog Ica redan 2018, då man slöt ett exklusivt avtal med brittiska Ocado, som gått från egen mat-ehandel till att mer agera teknikleverantör åt andra. Ocados automation liknar norska Autostores, med den stora skillnaden att lagret är tempererat. Ica har investerat 1,1 miljarder kronor i e-handelslagret i Brunna, Stockholm, och automationslösningen, som innehåller “unika anpassningar” för att passa Icas affärsmodell med fria Ica-handlare i samverkan.

Icas e-handelslager i Brunna. Foto Ica.

– Vi tog beslutet att satsa på ett dedikerat e-handelslager i Brunna redan 2018, och det var helt klart rätt beslut. Vi har dubblat volymerna för e-handlad mat det senaste året, och det bara fortsätter att växa. Brunna är också ett läge som är väl valt för den här typen av verksamhet och vi hittade en etableringsmöjlighet här som passade våra behov, berättade Maria Kristensen, chef inhyrda fastigheter och logistiklokaler på Ica Fastigheter, på prisutdelningen för Årets logistiketablering.

– Vi tog beslutet tidigt om att ha en väldigt hög hållbarhetsprofil i Brunna, och lagret kommer att certifieras med en av de högsta nivåerna man kan ha. Det är också ett stort fokus på arbetsmiljö, berättade även Patrick Mattsson, projektledare för Brunnnalagret på ByggTec.

Fastigheten har en totalyta på 32 000 kvadratmeter och ligger i Brunna, Upplands Bro kommun i Stockholm. E-handelsverksamheten i Jordbro kommer att flyttas över successivt till det nya lagret.

Av Klara Eriksson