Illustrerar automationslösning – med lego

Det jobbas på Wenkos distributionscenter – i lego. Foto Interroll.

Att återskapa verkliga byggnader med hjälp av lego är ett kärt nöje för entusiaster. Nu finns även ett helautomatsierat logistikcenter i skalan 1:40: Wenkos distributionscenter i Hückelhoven-Baal i Tyskland.

Pascal Lenhard från Berlin-baserade Brickmonster har gjort lego-modeller av objekt som Berlin Airport, Giant Ferris Wheel i Wiens Prater.

Nu har även ett tyskt distributionscenter fått äran att stå modell: nämligen tyska familjeföretaget Wenkos distributionscenter i Hückelhoven-Baal , med ett sortiment på omkring 6 000 produkter inom områdena bad, kök, tvätt och hushåll.

De detaljerade racknivåerna med Interroll Carton Flow krävde bara den 40 000 klossar. Foto Interroll.

Distributionscentret har helautomatiserats med en komplett automatiseringslösning för mellanlagring och orderhantering, signerad Interrloop och Rema Tec, och ska användas både mot butik och e-handel.

Lego-modellen är 2,5×1,5 m stor och har belysning i alla plocktunnlar och ovanför sorteringslinjerna. Projektet tog mer än ett halvt år att slutföra och själva byggandet tog sju veckor.

Totalt användes 135 000 lego-bitar, och modellen väger över 120 kg.

Klaus Blumenschein var projektledare för Interroll vid leveransen av materialflödeslösningarna för det “riktiga” WENKO-distributionscentret och drev även projektet för modellbygget.

En olycka på lagret. Foto Interroll.

– Vi använde den optimala skalan 1:40 här, så vi kunde presentera Interroll-lösningarna optimalt med lego. Miniatyrsystem för pallflödeslagring och kartongflöde, bandtransportörer, sorterare med destinationer och transportbandskurvor har återskapats, förklarar han i ett pressmeddelande.

– På detta sätt kan vi använda modellen för att illustrera alla materialflödesprocesser.