Inbromsning av utlandspaket – EU förbereder åtgärder

Transportföretagens Paketindex för 2024 visar på ännu ett rekordår för den svenska e-handeln. Utlandspaketen var årets tillväxtraket, men stannade helt av i ökning under årets sista kvartal. ”Att baksidorna av de kinesiska lågprissajterna lyfts fram i samhällsdebatten kan förklara det sista kvartalets tvära inbromsning av handeln från utlandet”, kommenterar Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen. Nu förbereder EU att agera mot floden av paket från Kina.

2024 skickades cirka 214 miljoner paket från e-handlare till privatpersoner i Sverige, en ökning med 16 miljoner från 2023. Fjolårets fjärde kvartal blev det åttonde i rad med växande paketvolym, samtidigt som snittvärdet per paket sjönk.

Något som drivit ned snittvärdet är den kraftiga ökning av antalet utlandspaket som satte fart under sommaren 2023, då den kinesiske lågprisjätten Temu etablerades i Sverige. Utlandspaketen ökade med 25 procent, medan antalet inhemska paket bara ökade med 4,7 procent.

Utlandspaketen blev årets tillväxtmotor även under 2024 och ökade med 25 procent, medan antalet inhemska paket bara ökade med 4,7 procent.

Var femte paket från utlandet

Under årets sista kvartal utgjorde utlandspaketen var femte e-handelspaket. Ökningen, som drivits på av aktörer som Temu och Shein, planade dock ut till 0,9 procent jämfört med sista kvartalet 2023. Detta sammanföll med att problem med Kina-paketen började lyftas i samhällsdebatten. Aftonbladets granskning av Sheins returkedja har blivit mycket uppmärksammad.

– Att handla från Temu och Shein upplevs som både enkelt och billigt. Samtidigt har de blivit kraftigt kritiserade för både bristande miljömässigt hållbarhetsarbete och dåliga sociala villkor. Att baksidorna av de kinesiska lågprissajterna lyfts fram i samhällsdebatten kan förklara det sista kvartalets tvära inbromsning av handeln från utlandet, säger Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen.

Klimat- och miljöministern har krävt att paketen ska förbjudas och Europeiska kommissionen inledde under slutet av året granskningar för att se om paketen följer konsument- eller kemikalielagstiftning.

Åtgärder planeras av EU

EU-kommissionens granskning visar att det under 2024 kom omkring 4,6 miljarder försändelser av lågt värde, dvs. varor med ett värde på högst 150 euro, in på EU-marknaden. Detta motsvarar 12 miljoner paket per dag. Det är dubbelt så många paket som under 2023 och tre gånger så många som 2022, enligt EU-kommissionen.

Deras granskning visar att de flesta produkter som säljs på de kinesiska plattformarna, inte följer EUs lagstiftning, de kan t ex vara giftiga och hälsofarliga, och nu planerar man åtgärder, bland annat att skyndsamt ta bort gränsen som gör att varor till ett värde på mindre än 150 euro kan importeras tullfritt.

– Upp till 96 procent av testade och sålda produkter på dessa plattformar överensstämmer inte med våra regler och säkerhetsstandarder, sade EU-kommissionär Michael McGrath, när åtgärdsförslagen presenterades, enligt Europaportalen.

Av Klara Eriksson