Kesko satsar på micro fulfilment-lösning

Amerikanska Dematic levererar två Autostore-system för en mikro fulfilment-lösning hos Finlands näst största livsmedelsgrossist: Kesko. Lösningen kommer installeras i en Kesko-butik under första halvåret 2022, och kommer användas för e-handelsordrar.

Intralogistikspecialisten Dematic tillkännagav idag ett nytt kontrakt med den finska detaljhandelsjätten Kesko – Finlands näst största livsmedelsgrossist, med en marknadsandel på 36,9 procent.

Under pandemin har Kesko sett efterfrågan inom livsmedelshandeln växa exponentiellt, vilket är orsaken till att man nu testar en automationslösning för hanteringen av e-handelsordrar. Valet föll på en mikro fulfilment-lösning från Dematic, som kommer att installeras i en Kesko-butik i Helsingfors under första halvåret 2022.

Pilotanläggningen är en del av en investering på flera miljoner euro inom automationsteknik av Kesko, som planerar för flera liknande anläggningar i deras verksamhet under de kommande åren. Lösningen är utformad för att ersätta Keskos tidigare beroende av manuella processer inom geografiska områden med hög efterfrågan. 

Kesko säljer alltmer mat på nätet. Foto Kesko.

– Dematics lösning gör att vi kan skala upp ordentligt under en tillväxtperiod. Vi vill naturligtvis undvika störningar i vår livsmedelsförsörjningskedja under denna viktiga period av verksamhetsförändringar. Lösningen kommer också att förbättra butiksupplevelsen för våra kunder med majoriteten av onlineorderplock utanför kundområdena. Dessutom kan den tekniken vi valt utnyttjas på ett sätt som stöder vår affärsmodell på bästa sätt, kommenterar Pekka Tala, Development Director på Kesko.

Lösningen består av två Autostore system: ett för produkter i rumstemperatur och ett annat för kylda varor, och kommer att innebära en fyrdubbel förbättring av effektiviteten.

Dematics automationslösning för micro fulfilment låter Kesko behålla kontrollen över köpupplevelsen och kritisk kunddata, samt snabbar på orderhanteringen.

– Vi är glada över att påbörja vårt partnerskap med Kesko för att hjälpa dem att öka sin andel av den finska livsmedelsmarknaden. Genom att kombinera micro-fulfilment med Autostore-teknik, kommer Kesko att få större flexibilitet när det gäller att hantera order för att möta sina kunders nya behov, kommenterar Steffen Thierfelder, Senior Sales Director för norra Europa på Dematic.