Konkurserna ökade 65 procent i sommar – ingen ljusning i sikte

Konkurserna fortsätter att stiga i samma rekordhöga takt som innan semestern. Under juli ökade konkurserna med 65 procent och på årsbasis är konkurserna på högsta nivån på 20 år. Detta är tolfte månaden i rad med negativ trend. Flertalet stora branscher, däribland detaljhandel, bygg och restaurang är hårt pressade, det rapporterar Creditsafe i ett pressmeddelande.

Antalet konkurser under juli landade på 589 aktiebolag. En ökning med 65 procent jämfört med samma månad förra året, en månad som visserligen var väldigt låg (357) – trots det är årets siffra den högsta julimånaden som Creditsafe noterat.

– Vi befinner oss mitt i sommaren och kan addera ytterligare en månad med kraftig konkursökning. Det här året kommer gå till historien som ett av de tuffare för svenska företag och tyvärr ser vi ingen ljusning. Vår prognos är att ökningen fortsätter så länge vi befinner oss i en lågkonjunktur. Hösten och vintern kommer bli ett stålbad för många företagare, kommenterar Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Flera hårt pressade branscher
Många branscher har över 40 procent fler konkurser i år jämfört med förra året. Däribland detaljhandeln, hotell och restaurang, partihandel, åkerier, sportaffärer och sporthallar, livsmedelsbutiker och städföretag. Även inom byggbranschen går allt fler bolag i konkurs.

– Detta är stora branscher som representerar många jobb i näringslivet och som tyvärr kan slå hårt mot arbetslösheten via underleverantörer i flera led. Minskad köpkraft hos konsumenterna och höga räntor slår extremt hårt, säger Henrik.

Bara under juli ökade exempelvis detaljhandeln med 110 procent (från 41 till 86 konkurser), likaså restaurang ökade med 39 procent (38 till 53 konkurser) samt byggfirmor med 56 procent (32 till 50 konkurser). Även för sport- och padelhallarna som länge befunnit sig i kris med skyhöga siffror blev juli inget undantag.

Två stora byggentreprenörer i graven – omsatte över 1,5 miljarder
Skellefteåföretaget och byggjätten Fastec Sverige blev den i särklass största konkursen denna månad med en omsättning på drygt 1,2 miljarder. Detta följt av Fristad Bygg i Borås med 266 miljoner i omsättning. Båda företagen har brottats med förluster och dålig likviditet och har blivit tvungna att försättas i konkurs. Även den kända snabbmatskedjan Panini har gått i konkurs.

– Det råder en mycket tuff byggkonjunktur just nu. Många bolag har både slut på resurser och fått minskade orderböcker, då kan det vara svårt att hitta nya uppdrag i tid. Detta drabbar även många företag med kopplingar till byggbranschen.