Lars Backström: ”Det kan bli en ekonomisk och ekologisk härdsmälta om vi inte lyckas komma tillbaka snabbt. ”

PODD: I det sextonde och sista avsnittet för säsongen av podcasten ”Logistik Överallt” gästas Tea Grbic och Åsa Leander av Lars Backström, vd på Västtrafik.

Kollektivtrafikens roll i logistikkedjan diskuteras i veckans avsnitt av Logistik Överallt. Gästar gör Lars Backström, vd på Västtrafik sedan 2009. Västtrafik ansvarar för kollektivtrafiken i Västra Götaland och trafikerar ungefär 1000 linjer samt har i normala fall (före pandemin) haft runt 400 000 resenärer varje dag.

– Man kan alltid gå omkring med ett dåligt samvete för det finns alltid en avgång som inte går i tid. Det är en jätteapparat, säger Lars Backström i podden.

Vad har Corona-pandemin inneburit för kollektivtrafiken?

– Det är verkligen upp- och nedvända-världen. Från att säga “tack för att ni reser tillsammans” till att säga “tack för att ni inte reser tillsammans” på bara några veckor är ju minst sagt en märklig situation! Vi har just nu full produktion, men med mycket färre resenärer, för att kunna skapa förutsättning för fysisk distans. Vår starkaste Unique Selling Point, att många delar på samma fordon, har blivit lite grann av en svaghet, konstaterar Lars.

Återgången till ett mer normalt läge framöver ser Lars som en stor utmaning.

– Kommer viljan att distansera sig finnas kvar? Det kan bli en både ekonomisk och ekologisk härdsmälta om vi inte lyckas komma tillbaka snabbt.

Hela intervjun finns i avsnitt 16. Podden Logistik Överallt siktar på att vara tillbaka med en tredje säsong i början av 2021.

Logistik Överallt finns på instagram @logistikoverallt och där poddar finns:
Acast: Logistik Överallt, Itunes: Logistik Överallt, Spotify: Logistik Överallt.