LNG-import släpper ut betydligt mer än tidigare trott

Enligt en ny rapport från den europeiska intresseorganisationen Transport & Environment (T&E) släpper den europeiska importen av flytande naturgas (LNG) ut en tredjedel mer än man tidigare har trott, vilket gör miljönyttan nästan obefintlig. Organisationen uppmanar såväl EU som IMO att sluta främja LNG som en hållbar lösning och istället fokusera på gröna e-bränslen.

LNG, flytande naturgas, anses vara att renare alternativ för framdriften av fartyg till den mer sedvanliga råoljan, som är ett av de mest förorenande bränslena som används idag. Enligt intresseorganisationen T&E finns det idag 1 200 LNG-drivna fartyg globalt, och ytterligare ca 1 000 fartyg ligger i orderstocken. Organisationens bedömning är att en fjärdedel av sjöfarten i EU kan köras på LNG 2030.

Men deras senaste undersökning, som genomförts av Energy and Environmental Research på uppdrag av T&E, visar att utsläppen från LNG är nästan lika höga som de från oljan som gasen ska ersätta. Orsaken är att utsläppen från produktion och import av bränslet släpper ut 30 procent mer än EUs lagstiftning för gröna bränslen, FuelEU Maritime, räknar med.

EU-lagen sätter en maxgräns för hur höga halter av växthusgaser olika sjöfartsbränslen i snitt får släppa ut på ett år, detta för att successivt minska utsläppen. EU lyfter här fram LNG som ett betydligt mer miljövänligt alternativ till råoljan. Men T&E varnar nu för att beräkningarna som ligger bakom EUs beslut är felaktiga.

Bedömningen grundar sig på att LNG släpper ut 18,5 gram koldioxidekvivalenter per megajoule energi, vilket är en standardiserad siffra. Det gör biogasen till ett lockande alternativ för rederier som vill nå miljömålen. Men organisationens undersökning visar att utsläppen varierar kraftigt beroende på varifrån bränslet importeras. Deras bedömning är att utsläppen från importerad LNG i själva verket är 30 procent högre.

Inesa Ulichina, sjöfartschef på T&E, kommenterar:

– Fossila gaser kommer aldrig bli hållbara och är ännu smutsigare än vi tidigare trott. Att utvinna, transportera och bränna metan är en läckande verksamhet. Denna kostsamma jakt får ledande rederier att slösa miljarder på en lösning som inte för dem närmare sina nollutsläppsmål. Istället borde de fokusera på att investera i grön e-bränsleproduktion. EU och IMO kan sluta stimulera fossil gas genom att ta full hänsyn till dess hela livscykelutsläpp – från marken till havet.

Organisationen uppmanar nu EU att rätta utsläppsfaktorerna i lagstiftningen enligt den nya forskningen. Regleringen träder i kraft i början av 2025 när fartygsägare ska börja redovisa sina bränslen. IMO har inte bestämt några standardiserade utsläppsfaktorer för olika bränslen än.

Rapporten går att läsa här.