Logistik Överallt möter Rickard Bergqvist

– Var aktiv och fråga din speditör – varför går det inte på järnväg? säger Rickard Bergqvist från Göteborgs Universitet, som i senaste avsnittet av Logistik Överallt berättar om tågets roll i logistikkedjan.

Rickard Bergqvist, professor i logistik och transportekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet, brinner för logistik i allmänhet och tågtransporter i synnerhet.

– Det är svårt att hitta hållbara transportalternativ och tåget är är bland det mest hållbara vi kan använda, därför ville jag engagera mig i hur vi kunde få fler företag och flöden att använda sig av intermodala transporter, i synnerhet kombinationen järnväg och väg, säger Rickard Bergqvist i podden.

Särskilt containerflöden är lämpliga för järnväg, menar han.

– Har man import eller export av containrar finns det nästan alltid en intressant möjlighet för järnvägstransport, även över väldigt korta avstånd. Det finns en jättebra täckning i Sverige på terminaler och järnvägslösningar.

Även om man har intereuropeiska transporter finns möjligheten om man kör med trailerbaserad trafik idag.

– Jag tycker att man ska vara aktiv och fråga sin speditör eller transportör – varför går det inte på järnväg?

Autonoma tåg framtiden

I framtiden spår han att tågen blir autonoma, och förhoppningsvis längre och tyngre.

– Jag hoppas att de är autonoma. Alla omständigheter som utgör ett hinder finns ju inte på järnväg. Det är spårbundet, signalreglerat och kan fjärrstyras, säger han.

– Sedan hoppas jag på mycket längre tåg, och kanske lite tyngre. Och så hoppas jag att man ska tillåta längre och tyngre lastbilar i anslutning till järnvägstransport. Det skulle vara en väldigt attraktiv politisk åtgärd för att gynna både miljön, kostnaderna och överföringen till järnväg.

Rickard Bergqvist intervjuas även om finansieringens roll för en grön omställning i senaste numret av LTS Rapport, läs mer här.

Du hittar Logistik Överallt på instagram @logistikoverallt och där poddar finns: Acast: Logistik Överallt Itunes: Logistik Överallt Spotify: Logistik Överallt