Bombardier förlägger globalt innovationscenter till Västerås

Bombardier etablerar ett test- och teknologicenter för e-mobilitet med fokus för att utveckla nästa generations elektriska drivsystem i Västerås.

Bombardier Transportation, med huvudkontor i Berlin, är idag världsledande inom driv- och kontrollsystem och bolagets teknik driver tusentals tåg över hela världen. Nu förlägger man sitt nya innovationscenter inom e-mobilitet till Sverige.

– Lanseringen av vårt globala innovationscenter i Västerås är en viktig milstolpe för Bombardier i Sverige, kommenterar Annika Svanström, vd Bombardier Transportation Sweden.

– I nära samarbete med industriella och akademiska samarbetspartners och startups kommer vi att kunna korsbefrukta idéer och hitta nya affärsmöjligheter.

För att påskynda innovationscentrets lansering kommer Bombardiers medarbetare i Västerås inom drivsystemsutveckling och valideringstestning att samlas under ett och samma tak då ingenjörskontoren flyttar ihop med tillverkningsanläggningen i Finnslätten i Västerås, i anslutning till bland andra Northvolt och ABB.

– Bombardier Transportations test- och teknologicenter är ett viktigt tillskott till det växande ekosystemet för e-mobilitet i Sverige. Vi ser fram emot att ha centret som granne till oss på Northvolt Labs i Västerås, kommenterar Peter Carlsson, Northvolts vd och medgrundare.

Global koncern

Koncernen är leverantör av en stor del av tågtrafiken som rullar i Sverige idag. Globalt finns cirka 36 000 anställda och bolaget har produktions- och tekniska anläggningar i över 25 länder inom affärssegmenten Aviation och Transportation.

Det första spadtaget för de nya byggnaderna sker under våren 2021 och det nya teknikcentrets invigning planeras till 2023.

Initiativet går i linje med Västeråsregionens planer på att utveckla den lokala industrin, stärka kompetensförsörjningen och rusta transport- och mobilitetsmarknaden för framtidens behov.

– Det är glädjande att Bombardier Transportation väljer Västerås för att etablera sitt globala innovationscenter för e-mobilitet som dessutom ska vara öppet för partners. Det bygger vidare på Sverige som ett av världens mest innovativa länder med en stark tradition av samverkan mellan näringsliv, akademi och det offentliga, kommenterar näringsminister Ibrahim Baylan.

Centret syftar till att:

  • Möjliggöra korsbefruktning mellan olika branscher och sektorer, inklusive akademin och start-ups, samt möjliggöra gemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt inom exempelvis entreprenadmaskiner, lastbilar och järnväg.
  • Vara öppen för att underlätta testning av produkter och system för industriella partners, för att finna nya användningsområden för e-mobilitet.
  • Utveckla nästa generations intelligenta energieffektiva drivsystem tillsammans med externa partners.