Logistikallians för global Covid-vaccinering

Emirates Skycargo har ingått i en ny logistikallians tillsammans med Dubais flygplats, DP World och International Humanitarian City. Med hjälp av aktörernas befintliga anläggningar för lagring och distribution ska Dubai bli en global hubb för covid-19-vaccin. Målet är att leverera två miljarder vaccindoser till utvecklingsländer runt om i världen.

Från och med den 31 januari har Emirates SkyCargo ingått i Dubai Vaccine Logistics Alliance, en ny logistikallians i kampen mot covid-19. Tillsammans med Dubais flygplats, hamnföretaget DP World och International Humanitarian City vill man accelerera distributionen av covid-19-vaccin. Den nya logistikalliansen ska med befintlig infrastruktur och anläggningar bistå Världshälsoorganisationens (WHO) COVAX-arbete med att fördela två miljarder vaccindoser på ett rättvist sätt.

Ambitionen är att distribuera vaccindoser till tillväxtmarknader, där befolkningen har drabbats hårt av pandemin. Emirates Skycargo står för flygfrakten av temperaturkänsliga läkemedel, inklusive vacciner.

International Humanitarian City kommer med sin expertis inom humanitär logistik, bistå länder som har en begränsad infrastruktur.

DP Worlds logistikverksamhet ska underlätta insamlingen av vacciner från tillverkningsanläggningar och leverera dem till flygplatser, hamnar och torrhamnar för vidare transport.

– Varje allianspartner har en specifik och kompletterande uppsättning av styrkor och möjligheter inom vaccindistribution. Vi kan nu bygga en 360-graders lösning som utnyttjar våra logistiska och infrastrukturella fördelar. Med Dubai som nav möjliggör vi lagring av stora volymer vaccindoser och distribution till valfria platser i världen inom 48 timmar, kommenterar shejk Ahmed bin Saeed Al Maktoum, ordförande för Dubai Civil Aviation Authority, ordförande för Dubais flygplatser och ordförande och verkställande direktör för Emirates Airline and Group.

Alliansen samarbetar även med flertalet andra aktörer, bland annat läkemedelsproducenter, speditörer, myndigheter och andra enheter för transport av vacciner. Idag har man möjlighet att leverera covid-19-vaccin till 135 länder i sex kontinenter.