Logistikmässor ställs in

Hannovermässan flyttas från april till juli på grund av Coronaviruset. Foto Hannover Messe

Hannovermässan flyttas till juli 2020, Mipim flyttas till juni och Logimat ställs in helt nästa vecka, på grund av Coronaviruset. Flera andra industrimässor och evenemang, tappar deltagare, skjuts upp eller ställs in på grund av viruset. 

Industrimässan Hannovermässan i Tyskland, som skulle ha arrangerats  i mitten av april, skjuts nu upp till den 13-17 juli på grund av osäkerheten kring Corona-viruset.

Arrangören Deutsche Messe uppger i ett pressmeddelande att förskjutningen av mässan beror på den globala utvecklingen relaterad till Coronaviruset. Bakgrunden är enligt pressmeddelandet att hälsomyndigheten i Hannover starkt rekommenderat att mässan följer råden från Robert Koch Institute angående större event, vilket skulle ha inneburit febermätningsutrustning vid samtliga ingångar, och att neka människor från riskområden att komma in på mässområdet. Detta skulle ha krävt en grundlig utvärdering av alla inblandade, från besökare och utställare till tjänsteaktörer, åtgärder som mässan bedömer att man inte klarar av. Beslutet stöds av mässans utställarråd.

– Med datumet i juli erbjuder vi våra utställare det tidigaste möjliga tidsfönstret att presentera sina innovationer för en global publik och initiera affärer, kommenterar Jochen Köckler, styrelseordförande för Deutsche Messe.

Logimat 2020 som skulle ha hållts i Stuttgart nästa vecka ställs in. Foto Logimat

Logimat ställs in helt

Intralogistikmässan Logimat i Stuttgart, som skulle ha arrangerats under nästa vecka; den 10-13 mars, ställs in helt, meddelade arrangören Euroexpo i onsdags. Detta efter att Coronavisuset dels spridit sig i Tyskland, där Stuttgart-regionen varit särskilt drabbad, och dels efter att flera av de stora utställarna valt att ställa in på grund av Corona-oron. Nästa Logimat i Stuttgart hålls först nästa år, den 9–11 mars 2021.

– Det är bittert, med tanke på den stora betydelse Logimat har för den globala intralogistikindustrin. Att vi ställer in på grund av oförutsägbara externa omständigheter har aldrig hänt förut i mässans 18-åriga historia, och trots hårt arbete tillsammans med Messe Stuttgart har vi inte lyckats hitta ett senare datum att arrangera mässan under 2020, kommenterar Christoph Huss på Euroexpo.

Ett företag som ställt in sin Logimat-medverkan är automationsleverantören Swisslog.

– Först gällde det bara vissa länders deltagande, men sen ställdes hela Swisslogs deltagande in, berättar Hans Grönqvist på Swisslog i Sverige, när han medverkade på D-congress i Göteborg under torsdagen, som också drabbats av ovanligt många avhopp på grund av Coronaviruset.

– Det är väldigt många arrangemang som drabbas, det innebär oerhörda kostnader för både företagen och arrangörerna som går förlorade, säger Hans Grönqvist, som dock inte hade planerat att åka till Logimat själv.

Per Ljungberg, vd på Svensk Digital Handel som arrangerar D-congress var ändå nöjd med dagen.

– Under omständigheterna är jag jättenöjd med arrangemanget, även om vi hade ovanligt många avhopp.

Mipim i Frankrike flyttas till juni efter en lång rad avhopp.

Mipim flyttas till juni

Flera andra industrimässor, konferenser och arrangemang känner av Corona-sviterna, mässor flyttas och ställs in utställare och besökare avstår att medverka. En av dem är fastighetsmässan Mipim i Cannes, Frankrike, som skulle ha arrangerats den 10-13 mars, skjuts fram till sommaren efter en lång rad utställare och deltagare hoppat av. Arrangöran Reed Midem planerar nu för att genomföra Mipim 2020 den 2–5 juni istället.

Hilda Hultén