Lyko fördubblar automationen

Lyko fördubblar sin automationslösning, som levereras av SSI Schäfer, i lagret i Vansbro, för att säkra framtida försäljningstillväxt. – Utökningen var planerad, men vi hade nog trott att den befintliga skulle räcka i några år åtminstone, säger Lykos vd Rickard Lyko.

Lyko rapporterade en tillväxt på 99 procent under andra kvartalet 2020, då pandemin fick en stark effekt på e-handelsflödena. Därför tidigarelägger företaget utbygganden av sin automationslösning i lagret i Vansbro.

Utökningen var planerad, men vi hade nog trott att den befintliga skulle räcka i några år åtminstone, säger Lykos vd Rickard Lyko.

Lyko tog sitt nya lager i Vansbro i drift så sent som i februari 2020.

Dubblar automationen

Automationslösning är en Cuby Shuttle från SSI Schäfer med 150 skyttlar och 45 000 lådplatser, ergonomiska ”goods-to man” – stationer och ett transportsystem för lådor och kartonger som binder ihop de olika avdelningarna. Nu byggs denna ut, från fem gångar med skyttlar till tio, parallellt med att lagret går med full produktion.

– Lykos nuvarande system producerar redan på väldigt hög nivå, det är mycket som sker samtidigt i hela anläggningen och allt är sammanlänkat. Det är alltid en utmaning att bygga ut ett sådant system samtidigt som den operativa verksamheten inte får störas, men vi har självklart en plan för hur det ska gå till, säger Jenny Heinze, sales manager på SSI Schäfer.

Utbyggnaden ska driftsättas i tid till Black Friday 2021 och kontraktet är på cirka 12 Miljoner euro.

– Det som är coolt med det här projektet är att vi på SSI Schäfer får jobba på hemmaplan – vi sitter i Leksand och tycker det ska bli jätteroligt att få jobba på en site i regionen.

Samtidigt som automationen utvidgas byggs entresoler på 1 500 kvm, för att få ytterligare ytor i anläggningen.

Vad blir nästa steg om ni fortsätter växa i samma takt?

– Nästa steg blir väl att bygga ut själva lagret, men där är inga beslut fattade. Mark finns så det är inga problem, men det ska ju finansieras också.

Av Klara Eriksson