Malmö LBC etablerar nytt TPL-lager Malmö hamn

Malmö LBC utökar sin TPL-lageryta med 10 000 kvm hos MG Real Estate i Malmö hamn, där man bland annat ska hantera global dryckeslogistik åt Saturnus.

– Vår TPL-verksamhet växer och det trimodala läget i Malmö är perfekt för att distributera hållbart, säger Malmö LBCs vd Anders Jönsson.

Malmö LBC grundades 1988 och har omkring 450 medarbetare i främst Skåne, Blekinge, Småland och Halland. Omsättningen har växt från 400 miljoner 2016 till nära 700 miljoner SEK 2021, med målet att omsätta en miljard år 2025. Bolaget, som ägs av ett 100-tal medlemsåkerier, har tre affärsområden; lagerlogistik, bygglogistik och godslogistik. Lagerlogistikens TPL-verksamhet är växande med totalt 37 000 kvm lageryta, varav det mesta i Malmö hamn och ca 5 000 kvm i Rosersberg norr om Stockholm, ett lager man öppnade i januari.

– För tre år sedan hade vi ingen lagerverksamhet alls, nu har den delen växt till 37 000 kvm och vi fortsätter att växa med våra kunder. Basen finns i Skåne men expanderar geografiskt i Sverige, berättar Anders Jönsson, vd på Malmö LBC.

Initiativet till att börja med lagerlogistik kom för fyra år sedan, när man tillsammans med Skanska och CMP (Copenhagen Malmö Port) arrangerade en logistikdag i det Kubik-lager som Skanska byggt i hamnen, där Malmö LBC nu har verksamhet.

Anders Jönsson. Foto Malmö LBC

– Vi bjöd in våra kunder och presenterade möjligheterna med att även etablera lagring via oss. Från början handlade det mest om att lagra kundernas overflow, men vi har successivt utvecklat servicen. Vi bygger partnerskap med våra kunder, och det finns fördelar med att ha både lagring och distribution hos samma aktör, man har möjlighet att vara väldigt snabbfotad, förklarar Anders Jönsson.

Det finns fördelar med att ha både lagring och distribution hos samma aktör, man har möjlighet att vara väldigt snabbfotad

Global dryckesdistribution

Bland LBCs kunder finns företag som Ica, Coca Cola, Menigo, Martin & Servera och den nya kunden Beijer Bygg, där Malmö LBC distribuerar ut byggmaterial till hantverkare och byggarbetsplatser i hela Skåne. I det nya lagret ska Malmö LBC bland annat hantera global dryckesdistribution åt kunden Saturnus.

– Vi kommer ha flera befintliga kunder i lagret, men också möjlighet att ta in nya uppdrag.

Bolaget har också uppdrag att distribuera aluminiumburkar till dryckesindustrin i Norden för den amerikanska förpackningstillverkaren Ball Beverage Packaging, med produktion i bland annat Malmö och Fredericia, Danmark.

– Grunden för det vi gör inom TPL-verksamheten är att det ska gynna våra delägare och generera affärer för dem. Vår distribution är framförallt nationell, men mycket av det vi hanterar i lagren kommer från andra länder, och då är det trimodala läget i Malmö hamn fantastiskt ur hållbarhetsperspektiv, med anslutning till både väg, järnväg och sjöfart.

Hållbarhet är något Malmö LBC jobbar hårt med sedan många år. Bolaget blev 2015 bland de första i Sverige att arbeta i enlighet med ISO 26 000 och sedan tre år kör man helt fossilfritt för flera av de största kunderna, bland annat Coca Cola. Bolaget har också deltagit i forskningsprojektet Green Karma tillsammans med Linköpings universitet; med syfte att ta fram verktyg för att minska den totala klimatpåverkan. Framåt står ett utökat Science Based Target-åtagande på agendan.

– Målet är att vi ska hjälpa våra kunder att bli mer hållbara i hela sin verksamhet. I många fall går ju hållbarhetsutveckling hand i hand med ekonomisk lönsamhet, så det blir en win-win, konstaterar Anders Jönsson. 

I början av maj flyttade Malmö LBC in i MGs nya multikundsfastighet i hamnen, där den andra etappen ska vara klar nästa höst. Foto MG Real Estate

Hyr av MG Real Estate

Malmö LBC hyr den nya ytan av belgiska MG Real Estate, som bygger ett stort flerkundslager med totalt 42 000 kvm lageryta i hamnen, där den första etappen på 21 000 kvm plus kontorsytor nu står klar. Den andra etappen väntas vara färdig nästa höst.

– Vår första kund Smeg flyttade in i januari och efter att Malmö LBC flyttat in så finns det bara 4 500 kvm lageryta kvar i den första etappen av fastigheten, berättar Amanda Lapadat-Nordström, marknadsansvarig på MG Real Estate i Sverige.

MG Real Estate påbörjade bygget av fastigheten 2021, och projektet byggs till stor del på spekulation. Enligt henne är intresset stort för att etablera sig i hamnen.

– Vi hade en lite trög start för byggprojektet på grund av Covid, men nu rullar det på jättebra. När vi nu fått första etappen klar så kommer kunderna också förstå vilken hög kvalitet våra fastigheter har, inte minst om man även vill ha moderna kontor. Jag tror att vi kommer att ha hela fastigheten uthyrd i slutet av året, eller tidigt 2023.

MG bygger också ut den intermodala TPL-terminal man byggt för kunden Westermans räkning. Lagret på 18 000 kvm blev klart hösten 2021, och nu ska den ytan fördubblas.

– Vi har fått godkännande för att börja med markarbetena och väntar nu på klartecken för att börja bygga från tekniska nämnden i Malmö Stad. Förhoppningsvis kan vi påbörja bygget i juni, sedan bör det ta 6-9 månader att få fastigheten klar, berättar Amanda Lapadat-Nordström.

Amanda Llapadat-Nordström. Foto MG Real Estate

Satsar på geografisk expansion

Efter sommaren inleder MG också en bygget av en ny jättesatsning i Eskilstuna, där man köpt en 113 000 kvm stor tomt av kommunen och planerar att bygga totalt 60 000 kvm ny lageryta, med möjlighet till spåranslutning.

– Planen är att bygga två separata fastigheter på omkring 30 000 kvm vardera, där minst en av fastigheterna har stickspår till kombiterminalen. Vi har en kund klar för den ena fastigheten, och för flera diskussioner om de övriga ytorna, berättar Ann-Sofie Johnsson, marknadsansvarig för Stockholmsregionen på MG Real Estate.

MG planerar också för fler satsningar i Sverige, berättar Amanda Lapadat-Nordström. 

Främst tittar vi på att etablera oss i Göteborg, Stockholm och övriga Skåne.

– Främst tittar vi på att etablera oss i Göteborg, Stockholm och övriga Skåne. Vi har också möjlighet att köpa mer mark i Malmö hamn, men det kommer troligtvis inte bli några fler spekulationsbyggen här i närtid. I så fall går vi vidare med någon av de kunder som vi för diskussioner med. 

Av Hilda Hultén